Informații sterilizări Timișoara și împrejurimi
Telefon:
0723 004769
(vă rugăm să respectați indicațiile primite prin SMS)
_______________________________

Sterilizează animalul tău de companie
Citeşte aici de ce este indicat să sterilizezi/ castrezi animalul tău de companie.

Sterilizează animalul tău de companie

_______________________________

Despre sterilizările gratuite
Citește mai mult aici

Coperta ghid

___________________________

Marcarea animalelor de companie sterlizate
Citește mai mult aici

Coperta ghid

Home Sterilizări Despre sterilizările gratuite

Despre sterilizările gratuite

Ce înseamnă sterilizări gratuite?

Sterilizările gratuite sunt intervenții chirurgicale, realizate pentru anumite categorii de animale de companie, pentru care persoana care duce animalul la sterilizat nu achită costul intervenției. Acest lucru nu înseamnă că nimeni nu plătește pentru aceste intervenții.

De regulă, costul sterilizării este achitat de către o asociație din țară sau străinătate, de multe ori cu eforturi considerabile făcute în domeniul strângerii de fonduri. În cazuri izolate finanțatorul poate fi și o societate comercială, o persoană privată, chiar medicul veterinar care efectuează intervenția sau autoritățile.

În plus, pentru ca finanțatorul să poată acoperi cât mai multe intervenții, medicul veterinar care efectuează sterilizarea o face de regulă la un cost scăzut. Pe lângă costul materialelor, costul manoperei, este redus considerabil, medicul veterinar prestând astfel muncă de voluntariat la rândul său.

De ce sunt importante sterilizările gratuite?

Sterilizarea animalelor de companie cu și fără stăpân este singura metodă eficientă și umană pentru reducerea numărului animalelor fără stăpân.

În acest context, sterilizările gratuite reprezintă o modalitate de a ne asigura că lipsa resurselor financiare nu reprezintă un impediment în sterilizarea unui animal de companie, fie el cu sau fără stăpân și că nesterilizarea acestuia din lipsă de resurse financiare nu va duce la nașterea sau chiar abandonul puilor nedoriți rezultați sau chiar la abandonul animalului în sine.

Cine beneficiază de sterilizările gratuite?

Fiecare program sau campanie de sterilizări gratuite își stabilește propriile criterii de selecție a beneficiarilor pe baza unor factori interni precum resursele financiare disponibile, capacitatea de sterilizare, obiectivele entităților implicate ș.a.

Criteriul de selecție cel mai des folosit este încadrarea în una sau mai multe din următoarele categorii:

  • animale fără stăpân,
  • animale cu stăpâni care nu și pot permite sterilizarea,
  • animale în grija salvatorilor și/sau a asociațiilor de protecția animalelor,
  • animale în adăposturi publice,
  • animale adoptate (pentru a încuraja adopțiile)
  • și animale în situații în care sterilizarea nu s-ar efectua dacă nu ar fi gratuită.

Sigur că pot exista o sumedenie de alte criterii, de exemplu unele programe sau campanii se pot adresa doar unei specii, doar celor care nu necesită cazare post-operatorie, doar unei anumite locații etc.

Unele programe sau campanii pot cere documente doveditoare pentru încadrarea în criterii, de exemplu adeverințe de venit sau cupoane de pensii, altele pot cere semnarea unei declarații prin care beneficiarul atestă încadrarea animalului adus într-o anumită categorie.

Claritatea și transparența cu care sunt stabilite criteriile de selecție și mai apoi comunicate și înțelese de către beneficiari, contribuie, în experiența noastră, substanțial la succesul programelor și campaniilor de sterilizări.

Care sunt sfaturile noastre pentru beneficiari?

Fie că apelezi la un program sau o campanie de sterilizări gratuite pentru animalul tău de companie sau pentru un animal fără stăpân pe care îl îngrijești, asigură-te că sterilizarea gratuită este singura modalitate de a steriliza respectivul animal. Aceste programe și campanii se derulează cu eforturi mari și nu sunt pentru ca tu sa faci o economie. Fiecare loc gratuit pe care îl vei ocupa, îi va lipsi unui alt animal care chiar nu poate fi sterilizat decât gratuit. Verifică prețurile la mai multe cabinete veterinare, unele sterilizează la prețuri reduse. Chiar dacă este vorba de animale fără stăpân, consideră achitarea sterilizării ca pe o donație în contul altor animale fără stăpân care vor beneficia de locurile gratuite rămase libere datorită ție.

  • Dacă ai hotărât că nu ai cum să sterilizezi animalul altfel decât gratuit, atunci apelează la programele sau campaniile de sterilizare gratuită întrebând în primul rând dacă te încadrezi în criteriile lor. Nu o lua personal dacă nu te încadrezi și nu te lăsa descurajat și încearcă în diferite locuri sau în diferite perioade.
  • Informează-te din timp despre vârsta optimă pentru sterilizare, lungimea perioadei de călduri a femelelor, condițiile în care se pot face sterilizări, etc.
  • Fii cooperant, urmărește regulile, fii punctual, recunoscător și respectuos, deoarece persoanele implicate în programul sau campania respectivă prestează în cea mai mare măsură muncă voluntară în interesul comunității și al animalelor, iar volumul de muncă este de cele mai multe ori unul imens.
  • Respectă cu strictețe recomandările post-operatorii, atât pentru binele animalului operat, dar și ținând cont de faptul că o eventuală complicație reprezintă o povară suplimentară pentru echipa din programul sau campania de care ai beneficiat.
  • Dacă ai posibilitatea de a caza pre și post-operator animalul, nu profita de oferta de a îl lăsa la cabinet mai mult decât e absolut necesar, tu ai doar unul iar ei au zeci.
  • Dacă la cabinet ți se cere o taxă modică pentru animalul sterilizat, trateaz-o cu înțelegere și ia în considerare că anumite aspecte este posibil să nu fie finanțate și de aceea să fie nevoie și de o mică contribuție a ta.
  • Implică-te în comunitate și du la sterilizat animalele fără stăpân pe care le îngrijești tu sau vecinii tăi, animale cu stăpâni care nu se pot deplasa, etc.

Te felicităm pentru decizia de a steriliza! Dacă ești încă nelămurit cu privire la beneficiile sterilizării, le găsești aici.

Care sunt sfaturile noastre pentru organizatori?

Organizatorul unui program sau a unei campanii de sterilizări gratuite este de cele mai multe ori o echipă formată dintr-un medic veterinar, sau un cabinet veterinar, și o asociație de protecția animalelor, care este de regulă și finanțatorul. Oricare parte din echipa ești, te felicităm pentru implicare și pentru munca ta. Știm din experiență exact ce înseamnă astfel de proiecte.

  • Primul sfat, pe care îl dăm mereu, este să pui mereu mare preț pe comunicare, atât în echipă de organizare, cât și cu beneficiarii.
  • I-ați timp să explici beneficiarilor modul de lucru și finanțare, criteriile de selecție, riscurile intervenției, marcajul folosit, condițiile pre-operatorii, recomandările pentru recuperarea post-operatorie, etc. Timpul consumat cu comunicarea este o investiție, nu o cheltuială, pentru că rezolvarea fiecărei neînțelegeri sau complicații ulterioare te va costa infinit mai mult timp.
  • Ca medic veterinar, nu fă niciodată diferența între animalele operate contra cost și cele operate gratuit, când vine vorba de grija pe care le-o porți.
  • Știm cât e de frustrant când observăm că unele persoane încearcă să abuzeze de gratuitate, sau că unii tratează organizatorul ca și cum acesta ar avea obligația să deruleze munca pe care o face, dar nu o lua personal, încearcă să explici cât mai clar și mergi mai departe.
  • Încearcă să eficientizezi cât mai mult activitatea, de exemplu poți da în scris recomandările post-operatorii, îți poți face checklist-uri când vorbești cu beneficiarii pentru a nu uita nimic, folosește materiale (de ex. fire care se resorb) și tehnici (incizii mici), care reduc cât mai mult posibile viitoare vizite sau complicații.
  • Marchează mereu animalele sterilizate cu tipul optim de marcaj pentru mediul și situația în care trăiește animalul, pentru a evita ca acesta să fie luat în considerare din nou pentru sterilizare, dar și pentru a crește șansele de regăsire în caz de pierdere. (vezi Ghid Pet Hope nr.1 – Marcarea animalelor de companie sterilizate) Chiar dacă e nevoie de o eventuală finanțare adițională pentru marcare sau chiar de o taxă din partea beneficiarilor, nu ezita să găsești și implementezi soluția optimă.
  • Dacă animalul are și alte probleme de sănătate rezolvabile în cabinet (de exemplu o hernie, curățarea urechilor, infestații cu pureci etc.), încercați, ca echipă, să le rezolvați, deoarece pentru animal de multe ori, din păcate, aceasta este singura oară când îl va vedea un medic veterinar.
  • Asigura-te că beneficiarul dispune de un spațiu de cazare post-operatorie adecvat. Ia în considerare, oferirea, după posibilități, de cazare post-operatorie în cazurile în care beneficiarul chiar nu are posibilitatea.
  • Îți recomandăm să înmânezi o dovadă scrisă a sterilizării animalului adus, o adeverință sau înscrierea în carnet, unde acesta există, și în registrul câinilor cu stăpân. Această dovadă reprezintă un beneficiu atât pentru beneficiar, pentru a putea dovedi, autorităților, de exemplu, că animalele sale sunt sterilizate, cât și pentru cabinet pentru a nu exista neînțelegeri cu privire la cine a efectuat sterilizarea.
  • Deși vei încerca prin toate metodele enumerate să eviți complicațiile, ele sunt inevitabile, în special la un număr mare de beneficiari. Știm cât este de greu să fii conectat zi și noapte la un proiect, dar noi considerăm ca eventualele complicații fac parte din intervenția chirurgicală, și rezolvarea lor este tot responsabilitatea organizatorului. Este foarte important ca echipă de organizatori să găsiți soluția optimă, de la împărțirea sarcinilor, la finanțare adițională pentru preluarea complicațiilor urgente. Ar nega complet obiectivul proiectului, dacă beneficiarul sterilizări gratuite ar fi nevoit să achite sume considerabile pentru tratarea, uneori  de urgență, a eventualelor complicații apărute.
  • Încearcă să educi cât mai mult, pentru că din păcate pentru unii beneficiari este singura vizită la veterinar pe care o vor face în viața lor. Pune afișe informative, i-ați timp să vorbești și despre alte probleme ale animalelor aduse.

Nu uita că responsabilitatea unui program sau a unei campanii de sterilizări gratuite nu este doar față de animalele beneficiare, ci și față de metoda sterilizării în sine, ca unică modalitate eficientă și umană de reducere a numărului animalelor fără stăpân. Orice aspecte negative, programe nereușite sau campanii cu probleme pot diminua disponibilitatea comunității pentru aplicarea acestei metode.

Programe și campanii de sterilizări gratuite în zona ta?

Din păcate acoperirea cu programe și campanii de sterilizări gratuite în România nu este încă, nici pe departe cea de care animalele noastre comunitare ar avea nevoie. Ele sunt mult mai frecvențe în municipii și orașe mari, dar chiar și acolo capacitatea nu este încă nici pe departe la nivelul de care am avea nevoie ca și comunitate.
Cu toate acestea munca prestată de organizatorii acestor programe și campanii este absolut impresionantă. Estimăm că, manifestând ca beneficiar răbdare și înțelegere, în multe zone din țară deja oricine dorește să sterilizeze nu va renunța din cauză că nu își poate permite din punct de vedere financiar.

  • Dacă sterilizarea gratuită este singura soluție pentru animalul tău sau pentru un animal fără stăpân pe care îl îngrijești, îți recomandăm următoarele pentru a identifica modalitatea de a fi ajutat:
  • Caută pe Internet datele de contact și ia legătura cu asociațiile de protecția animalelor din zona ta pentru a obține informații cu privire la programele și campaniile de sterilizări gratuite din zonă. Chiar nu găsești anunțuri actuale că respectivele asociații derulează aceste programe sau campanii, contactează-le oricum, în special dacă identifici astfel de activități în trecut.
  • Întreabă la cabinetele veterinare din zona ta dacă cunosc asociații care te pot ajuta.
  • Caută în presa online locală și ia legătura, chiar dacă sunt articole mai vechi.
  • Pune o întrebare pe grupurile de Facebook dedicate protecției animalelor din zona ta.
  • Depune o cerere la primărie, dacă este vorba de câinele tău, conform legii consiliile locale pot aloca fonduri pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpâni care nu își permit sterilizarea.
  • Dacă nu găsești sub nicio formă ajutor în zona ta, ia legătura cu asociații din alte zone care derulează programe de sterilizare gratuită și poate pot ajuta financiar, punctual, în situația ta.

Care este experiența noastră cu sterilizările gratuite?

Am realizat foarte devreme în activitatea asociației noastre importanța sterilizării ca metodă de reducere a numărului animalelor fără stăpân și am ales să ne concentrăm pe programe sociale de sterilizări în special și pe prevenție în general.
În cursul celor peste 11 ani de activitate putem enumera următoarele contribuții ale asociației noastre, în ordine cronologică:

  • colaborare cu Asociația Studenților în Medicină Veterinară Timișoara în cadrul practicii de vară desfășurate în Secția de Chirurgie pentru sterilizarea unui număr de câini fără stăpân;
  • protocol de colaborare cu Primăria Timișoara și Facultatea de Medicină Veterinară pentru capturarea, sterilizarea și repunerea câinilor fără stăpân;
  • sterilizări gratuite la cerere continue la mai multe cabinete veterinare din Timișoara, pentru câini și pisici, inclusiv cu transport și cazare post-operatorie la nevoie;
  • campania ”Fost maidanez devin legal”, finanțată de asociația K9 Angels din Marea Britanie pentru intrarea în legalitate prin microcipare și sterilizare a câinilor cu stăpân beneficiari;
  • campania ”5 Lei pentru sterilizări”, pentru sterilizarea gratuită pentru câini și pisici prin contribuția comunității, campanie realizată alternativ cu alte asociații din Timișoara;
  • proiectul SET (Sterilizăm și Educăm pentru Timișoara) derulat în parteneriat cu asociația elvețiană NetAP și cabinetul veterinar Animals First, prin care am sterilizat peste 11.000 de câini și pisici cu și fără stăpân în decursul a 3.5 ani;
  • continuarea proiectului SET prin intermedierea finanțării de către asociația NetAP a sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici cu și fără stăpân, efectuate la cabinetul veterinar Snoopy Groomvet, colaborare care numără până în prezent peste 4.000 de sterilizări în 3.5 ani și este încă în derulare.
Afișe sterilizări

__________________________________

Textul de mai sus conține recomandări și păreri ale asociației noastre bazate pe experiența acumulată în 12 ani de activitate, pe colaborarea cu partenerii noștri, cu medici veterinari dedicați, cu asociații prietene din țară și străinătate. Nu considerăm că deținem adevărul absolut, așa că ne bucurăm de orice feedback și părere!

__________________________________

Coperta ghid

Descarcă ghidul în format PDF

 

Redirecţionează 3,5%

Citește aici cât de simplu este să redirecționezi 3,5% către Pet Hope
.

Dacă ai colegi de serviciu, prieteni sau membri ai familiei care nu și-au pus problema direcționării procentului de 3,5%, le poți sugera completarea formularului 230 pentru Pet Hope Timișoara. Nu este nevoie să depună formularul la Administrația Financiară, ne putem ocupa noi de acest aspect.

Donează 3,5% din impozitul pe venit

__________________________________________

Mi-am piedut câinele, ce fac?

Mini-ghid cu recomandări care vor reduce şansele de a vă pierde câinele şi vă vor ajuta să-l găsiţi atunci când l-aţi pierdut.

Click aici pentru detalii

__________________________________________

Raportează către Poliția Animalelor

Trimite o petiție: Click aici

__________________________________________

Raportează un abuz

Citeşte recomadările noastre aici

__________________________________________

Înainte şi după salvare
Click aici pentru a vedea imagini înainte şi după salvarea animaluţelor.

Cazuri de succes - Înainte şi după

__________________________________________

Asociația Pet Hope funcționează exclusiv din donații și sponsorizări, donația ta, oricât de mică, ar contribui la salvarea unui câine fără stăpân.

Asociația Pet Hope nu a primit și nu primește fonduri de la vreo primărie, de la stat sau din fonduri europene.

Dacă nu dorești să contribui cu bani, animăluțele deja salvate s-ar bucura de hrană, vaccinuri, deparazitări sau medicamente.

Dacă poți să ne ajuți, te rugăm să ne contactezi la adresa pet.hope.association@gmail.com sau la numărul de telefon 0723.004.769.

__________________________________________

În atenția proprietarilor
cu animale de rasă:

Împerechere animalelor de rase diferite nu duce la obținerea unor pui deosebiți care să păstreze exclusiv calitățile părinților. Pe lângă eventualele accidente genetice, puii astfel rezultați sunt metiși, fără valoare comercială sau expozițională, iar din perspectiva adopției, faptul că au avut părinți de rasă, nu este de folos în căutarea unui viitor stăpân. Pe lista de adopții, un pui din părinți de rasă are aceleași șanse și același statut ca un metis abandonat pe stradă. Dacă animalul dumneavoastră are pedigree sau din motive de sănătate nu este vizat de obligativitatea sterilizării, asigurați-vă că nu se montează întâmplător. Dacă sunteți proprietarul a doi câini nesterilizați, mascul și femelă, separați corespunzator animalele în perioada de călduri a femelei. O sarcină nedorită a femelei, pe lângă efortul de a găsi familii de adopție pentru pui, vă face părtaș la înmulțirea numărului de câini metiși aflați în cautarea unei case.