Campanii de informare
În atenția cabinetelor veterinare și a pet-shop-urilor din Timișoara
18 iunie 2021
Conform noilor regulamente de deținere a animalelor de companie pe raza Municipiului Timișoara votate în CL în luna mai 2021, cabinetele veterinare și pet-shop-urile sunt chemate și prin intermediul legislației să se alăture efortului de reducere a numărului animalelor nedorite pe domeniul public, dar și de a obține o bunăstare ridicată a animalelor de companie deținute.
"Cabinetele Veterinare/Pet Shop-urile care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Timișoara trebuie să afișeze/distribuie materiale informative cu privire la obligațiile legislative ale deținătorilor de animale de companie (în conformitate cu Anexa);
Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă între 1.000 si 1.500 lei.
Anexa o puteți descărca de aici.
Vă mulțumim în avans în numele comunității
__________________________________
Stop abandonului!
Campanie derulată în perioada 15 iunie - 15 decembrie 2013
Abandonul puilor sugari este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea!
De ce nu preiau asociațiile de protecție a animalelor puii abandonați?
Pentru că îngrijirea unui singur pui, doar în primele 30 de zile de la preluare, costă în jur de 50 de euro. La aceste cheltuieli se adaugă costurile de hrană, cazare și întreținere, pe termen nelimitat, în caz că puiul nu este adoptat. Asociațiile de protecție a animalelor supraviețuiesc financiar din donațiile private, iar astfel de cheltuieli sunt mult prea mari pentru a fi suportate pe scară largă (abandonurile sunt semnalate zilnic).
De ce nu sunt adoptați direct puii abandonați?
Rata adopțiilor în Timișoara este în scădere deoarece majoritatea iubitorilor de animale au deja două sau mai multe animale, preluate de cele mai multe ori din situații de abandon. Soluția este oprirea abandonului, nu oferirea puilor spre adopție. De asemenea, adopțiile internaționale, către Germania sau Anglia au înregistrat o scădere dramatică datorită miilor de pui trimiși din România, fără a se opri sursa înmulțirii acestora.
Ce trebuie să fac dacă vreau să reclam un abandon?
În primul rând trebuie să aveți cât mai multe date despre persoana care a abandonat puii: semnalmentele acesteia, numărul mașinii sau alte date de identificare. În absența acestor date, șansele pedepsirii infracțiunii sunt foarte mici. Asociația Pet Hope Timișoara vă poate spriji cu asistență legală pentru reclamarea unui abandon, însă demersul va fi în numele dumneavoastră. Asociația noastră nu își asumă reclamații anonime.
Unde trebuie să fiu atent dacă suspectez un viitor abandon?
Atenție la vecinii dumnevoastră care au femele nesterilizate, iar puii dispar miraculos. Semnalați de asemenea situațiile în care stăpânul permite vagabondajul animalelor. În Timișoara, din septembrie 2013, orice posesor de animal fără pedigree nesterilizat este pasibil de o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 ron, astfel că veți putea semnala orice astfel de caz.
Ce pot face pentru a preveni un viitor abandon?
Povestiți cunoscuților despre sterilizarea animalelor și despre beneficiile acesteia. Sterilizarea animalelor este o intervenție chirurgicală sigură care scutește animalul de povara sarcinii nedorite. Dacă proprietarulul animalului nu își permite sterilizarea animalelor, se poate înscrie pe o listă de așteptare Pet Hope sau poate semnala Primăria Timișoara că este un caz social și solicită gratuitate.
De ce este considerat abandonul puilor ca un act de cruzime împotriva animalelor?
Majoritatea covârșitoare a puilor abandonați nu supraviețuiesc separării timpurii de mamă. Abandonul puilor sugari este de fapt o crimă mascată, o formă de ucidere lentă. Abandonul puilor nedoriți nu crește șansele puilor, ba din contră, le provoacă chinuri îngrozitoare, reprezentând un comportament condamnat în egală măsură, de lege, de morală și de religie. Cei care abandonează puii sugari nu sunt buni creștini, ci infractori care mai devreme sau mai târziu vor fi surprinși si vor plăti cu închisoarea sau cel puțin cu o amendă penală.