Informații sterilizări Timișoara și împrejurimi
Telefon:
0723 004769
(vă rugăm să respectați indicațiile primite prin SMS)
_______________________________

Sterilizează animalul tău de companie
Citeşte aici de ce este indicat să sterilizezi/ castrezi animalul tău de companie.

Sterilizează animalul tău de companie

_______________________________

Despre sterilizările gratuite
Citește mai mult aici

Coperta ghid

___________________________

Marcarea animalelor de companie sterlizate
Citește mai mult aici

Coperta ghid

Home Activităţi Relația cu autoritățile

Relația cu autoritățile

Pentru a parcurge corespondența oficială a Asociației Pet Hope cu Primăria Timișoara și Direcția Sanitar-Veterinară Timiș, în problematica animalelor fără stăpân, click aici. Vă punem la dispoziție solicitările noastre de informații publice și răspunsurile autorităților locale.

Colaborare parțială cu Primăria Timișoara (prin Consiliul Local)
pentru regulamentul de deținere a animalelor de companie
23 iunie 2021

Început

In lumina declarației Primarului referitoare la eliminarea acordului vecinilor pentru deținerea animalelor de companie la blocuri, la mijlocul lunii ianuarie 2021 am fost invitați de către consilierii locali Rodica Militaru și Răzvan Stana să participăm la elaborarea unui nou regulament de deținere a animalelor de companie, care nu doar să elimine prevederea în discuție ci să îmbunătățească condițiile de deținere a animalelor de companie pentru toată lumea afectată.

Colaborare

Am primit de la consilierii locali documente care au fost alese de aceștia pentru a sta la baza noului regulament, și în special au insistat pe luarea ca model a Regulamentului privind deținerea câinilor și accesul persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca.

Pasul următor a fost o discuție online la care au participat medici veterinari, reprezentanți ai asociațiilor de protecția animalelor, reprezentanți ai asociațiilor chinologice, reprezentanți ai asociațiilor de locatari, simpli cetățeni afectați de regulile de deținere a animalelor de companie. A fost o discuție la nivel general în care am simțit că putem face o diferență împreună, punând bazele unei gestionări corecte și eficiente a animalelor fără stăpân prin acest regulament de deținere.

Am fost rugați să facem o propunere pentru viitorul regulament. Având în vedere că erau vizate toate animalele de companie, în propunerea noastră am extins regulamentul de la Cluj și pentru pisici, subliniind prin documente adiționale situația gravă a pisicilor. Am adăugat și un capitol pentru animalele fără stăpân dar cu îngrijitor, pentru a putea pune bazele unei viitoare gestionări cu implicarea iubitorilor de animale. În demersul nostru pentru schimbarea sistemului în ceea ce privește animalele din oraș, ne-am consultat și cu alte asociații de protecția animalelor implicate, cu medici veterinari și psihologi implicați în protecția animalelor. Click aici pentru a descărca propunerea noastră

La a doua întâlnire online am discutat la concret pe propunerile făcute de către participanți. Atunci, dar și ulterior, au fost aduse amendamente și s-a ajuns la o forma finală, pe care consilierii urmau să o prezinte Direcției de Mediu.

Rezultat dezamăgitor

La începutul lunii martie, după aproape 2 luni de colaborare, propunerea a fost prezentată Direcției de Mediu. Ne așteptam să primim feedback pe propunerea noului regulament, în schimb Direcția de Mediu a venit cu o altă propunere paralelă de modificare a Art. 21 din HCL nr.371/2007. Propunerea conținea printre altele prevederi de menținere a acordului vecinilor la blocuri și interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public.

Ne-am așteptat de la consilierii cu care colaborasem aproape 2 luni să respingă această propunere paralelă și să insiste pentru noul regulament elaborat împreună. Din păcate acest lucru s-a întâmplat doar parțial, apărând în propunerea lor posibilitatea restricționării deținerii animalelor de companie în gospodării individuale (case) și rămânând în picioare interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public, prevederi care contravin atât legilor de protecție a animalelor, cât și principiilor după care comunitatea de protecția animalelor își desfășoară activitatea.

Am încercat prin toate metodele să îi convingem să renunțe la aceste două prevederi, ne-am exprimat clar dezacordul cu acestea, încercând să aducem și argumente. Am insistat să înțelegem care sunt problemele reale care au dus la propunerea acestor prevederi, pentru a încerca să găsim împreună o rezolvare specifică, ca de exemplu schimbarea obiceiurilor de hrănire sau metode de reducere a numărului animalelor nedorite pe domeniul public. La un moment dat ne-au spus că dacă nu suntem de acord putem să cerem dezbatere publică. Aşa am şi făcut.

Am cerut dezbatere publică pentru cele două prevederi. Mai mult, am făcut propuneri concrete care veneau în întâmpinarea problemelor sesizate. Le mulțumim colegilor din protecția animalelor și cetățenilor iubitori de animale, care au participat și au făcut ca dezbaterea să fie una adevărată și importantă prin punctele de vedere exprimate. Dezbaterea o puteți viziona dând click aici Din păcate prea puțin au contat luările de poziție din cadrul dezbaterii din 26 aprilie 2021: La sfârșitul lunii mai, Consiliul Local Timişoara a votat interzicerea hrănirii păsărilor pe domeniul public și posibilitatea restricționării deținerii de animale de companie la case.

Concluzie

Dezamăgirea noastră este foarte mare. Ne-am pus mari speranțe în noua administrație, nu doar pentru acest simplu regulament de deținere, ci pentru viitoarea strategie de gestionare a animalelor fără stăpân.

Din cauza colaborării inițiale în care ne-am implicat cu serioziate şi bună credinţă într-o schimbare reală a situaţiei animalelor din Timişoara, acum mulți oameni cred ca am fost de acord cu aceste prevederi, acesta fiind doar unul din motivele pentru care facem cunoscută ”povestea” acestei colaborării.

Nu regretăm implicarea inițială pentru că am făcut-o din dorinţa a obține prevederi care să ajute animalele și comunitatea, dar am învățat o lecție foarte dură în ceea ce privește modul în care administrația înțelege să implice societatea civilă în rezolvarea problemelor reale ale societății: cu jumătate de măsură și lăsând imaginea falsă că țin cont de părerea noastră.

Pe viitor ne vom lua toate măsurile ca acest lucru să nu se mai întâmple, fie prin implementarea pe cont propriu a metodelor de gestionare a animalelor nedorite de pe domeniul public și a altor proiecte, fie prin publicarea la fiecare pas a propunerilor noastre către Primărie.

Acum ne străduim să contracarăm efectele, parțial devastatoare, ale acestor două prevederi din cadrul HCL, care au început deja să apară sub diverse forme: păsări înfometate și bolnave, amenințări la adresa îngrijitorilor de animale, otrăviri, deținători nevoiți să renunțe la animalele lor de companie ș.a.m.d.

______________________________________________________

Posibile eutanasieri în adăpostul public din Timişoara
Dezacordul nostru şi ofertă de ajutor
22 februarie 2016

În lumina eventimentelor recente din Timişoara - intenţia Primariei de a eutanasia toţi câinii din adăpostul public Danyflor din cauza lipsei de fonduri - Asociaţia Pet Hope, împreuna cu partenerii săi, asociaţia elveţiană NetAP şi cabinetul veterinar local Animals First, doreşte să reintereze un aspect evident: eutanasia în masă nu va rezolva problema câinilor fără stăpân. Din contră, aşa cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aceasta va menţine fenomenul şi nu va rezolva problema într-un mod eficient şi sustenabil. Doar sterilizarea în masă combinată cu informarea şi educarea populaţiei va duce la o soluţionare definitivă şi pozitivă a fenomenului existent. Având în vedere aceste aspecte, CONDAMNĂM INTENŢIA PRIMĂRIEI ŞI SUNTEM ÎN TOTAL DEZACORD CU EA.

Având în vedere lipsa de fonduri şi nevoia imediată de adopţii pentru câinii din adăpostul Danyflor, parteneriatul Animals First - Pet Hope - NetAP oferă STERILIZAREA GRATUITĂ PENTRU FIECARE CÂINE ADOPTAT DIN DANYFLOR. Din punct de vedere legal adăpostul public nu poate da în adopţie câini nesterilizaţi, astfel dorim să ajutăm la îndeplinirea acestei condiţii pentru a facilita mai multe adopţii.

Dorim să reiterăm oferta făcută la lansarea proiectului nostru social de sterilizări anul trecut, şi anume de a STERILIZA GRATUIT TOŢI CÂINII MENŢINUŢI ÎN ADĂPOSTUL PUBLIC. Acestă ofertă este benefică atât pentru siguranţa şi sănătatea câinilor, dar şi pentru Primarie, care va economisi bani din bugetul local.

Proiectul social al Animals First - Pet Hope - NetAP, prin care sterilizăm gratuit câini şi pisici care altfel nu ar fi sterilizaţi, a fost lansat cu succes şi continuă. Ştim că doar sterilizarea în masă şi educarea populaţiei va duce la reducerea numărului animalelor fără stăpân şi implicit reducerea numărului câinilor care trebuie preluaţi de adăpostul public. Atacând sursa problemei, abandonul animalelor nedorite, putem evita în mod eficient situaţii ca cea de faţă pe viitor.

______________________________________________________

Unde greșește Primăria Timișoara în gestionarea câinilor fără stăpân
21 februarie 2014

“Oraș împânzit de haite de câini” vs eutanasiere, aceasta pare să fie, cel puțin la nivel declarativ, alegerea pe care trebuie să o facă Primăria Timișoara. Cuvintele sunt bine alese pentru a potoli supărarea cetățenilor care nu vor câini pe stradă și pentru a alimenta frica celor care nu au fost atacați vreodată de un câine, dar se gândesc că ar putea deveni victime.

Din păcate pentru toată lumea, rezolvarea fenomenului câinilor fără stăpân de către Primăria Timișoara rămâne la nivel teoretic, iar eutanasierea nu afectează deloc haitele de câini agresivi. De ce? Pentru că așa cum s-a procedat în ultimii ani, singurii câini capturați de pe stradă sunt cei care sar singuri în mașină sau cei care vin la prima bucată de pâine întinsă. Acesta este motivul pentru care, în lege, este prevăzută în mod expres, instruirea corespunzătoare a personalului care capturează câini, înainte de a începe eutanasierile. Dar conducerea Primăriei Timișoara nu și-a bătut capul cu “detalii”, a preluat din lege doar părțile care-i convin.

În timp ce în adăpost sunt omorâte câteva zeci de animale, pentru a vedea cetățenii cum Primăria “face ceva”,  în stradă sunt abandonate câteva sute, iar eutanasierea câinilor blânzi nu ajută cu nimic spargerea haitelor agresive din oraș.

Eutanasierea este pavăza perfectă pentru neasumarea unei responsabilități. În fața oricărui incident sau atac al unor câini agresivi, Primăria se va spăla pe mâini și va spune că aplică legea și, la un moment dat, va ajunge și la capturarea animalelor agresive. Iar cetățenii vor fi mulțumiți de răspuns, pentru că prea puțini sunt cei care știu că Primăria are obligația legală de a întocmi un plan de gestiune și de a evalua numărul câinilor existenți pe stradă. 

Deși Pet Hope și alte asociații de protecție a animalelor au colaborat, au avut parteneriate și au ajutat Primăria în stabilirea unei metode eficiente de gestionare a câinilor fără stăpân, conducerea Primăriei Timișoara uită regulile unei comunicări reale și arată o “transparență de paradă”, trimițând acte prin care invită asociațiile să desemneze un medic veterinar care să participe la eutanasieri, în condițiile în care asociațiile nu pot să facă acest lucru deoarece Colegiul Medicilor Veterinari nu a finalizat lista medicilor care pot participa la eutanasieri.

Cum poate fi descrisă situația din Timișoara în februarie 2014? Eutanasierea câinilor adoptabili, haite de câini agresivi pe stradă, sterilizări oprite, sute de pui abandonați în locuri publice, nicio evaluare a populației de câini fără stăpân pentru a vedea cu ce ne confruntăm, niciun plan coerent de acțiune și foste organizații partenere ignorate pentru că semnalează adevăruri care generează disconfort.

_______________________________________________________

Propunerile Asociației Pet Hope Timișoara pentru modificarea Proiectului de Regulament al Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timișoara supus atenției publice în cadrul dezbaterii din data de 19 martie 2014
19 martie 2014

Stimate domnule primar Nicolae Robu,
Prin prezenta vă supunem atenției propunerile cu valoare de recomandare ale Asociației Pet Hope Timișoara pentru modificarea Proiectului de Regulament al Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timișoara. Cele 10 amendamentele propuse de Asociația Pet Hope se găsesc în Anexa 1 atașată prezentei scrisori.

Vă semnalăm de asemenea nerespectarea condițiilor de publicare a Proiectului de Regulament al Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timișoara, pe site-ul instituției pe care o conduceți nefiind publicate, alături de Proiectul de Regulament, o notă de fundamentare, o expunere de motive,un referat de aprobare privind necesitatea modificării reglementărilor deja existente și un studiu de impact al proiectului.

Totodată vă aducem la cunoștință faptul că nu am fost anunțați, în conformitate cu cererea depusă de Asociația noastră și cu legislația privind transparența decizională, de organizarea dezbaterii publice în cadrul căreia se discută reglementări de interes pentru gestionarea populației canine fără stăpân. Vă reamintim că, în cadrul procedurilor de elaborare a unui proiect de act normativ, primăria are obligația să transmită anunțurile referitoare la această acțiune persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații. Asociația Pet Hope Timișoara a depus o astfel de cerere către instituția pe care o conduceți, iar persoanele responsabile din cadrul Primăriei Timișoara au desconsiderat-o de mai multe ori, situație care, dacă se repetă, ne obligă să reacționăm pe cale legală deoarece ne sunt vătămate drepturile.

La finalul procesului de consultare publică privind Proiectul de Regulament al Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timișoara, solicităm să ne transmiteți în scris forma finală a textului proiectului, iar în cazul amendamentelor transmise de noi și nepreluate de instituția dumneavoastră, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003, solicităm justificarea nepreluării recomandărilor formulate.

Citește aici recomandările elaborate de Asociația Pet Hope pentru dezbaterea publică și completările trimise către Primăria Timișoara în urma participării la ședința publică.

_________________________________________________________

Clarificarea contextului și condițiilor în care au fost începute eutanasierile în Timișoara
24 februarie 2014

Ca urmare a declarațiilor primarului Timișoarei, Nicolae Robu, la semnalarea de către asociația noastră a ilegalităților existente în decizia de a începe eutanasierea câinilor fără stăpân din adăpostul public, am înaintat către instituția Primăriei Timișoara două cereri în baza Legii 544/2001, prin care solicităm să  fie făcute publice următoarele informații:

  • Numărul total de animale fără stăpân eutanasiate în adăpostul serviciului de ecarisaj Danyflor începând cu data de 17 februarie 2014 până la data răspunsului la prezenta cerere
  • Datele calendaristice la care s-au efectuat eutanasieri, cu precizarea numărului de câini eutanasiați pentru fiecare data
  • Persoana care a efectuat eutanasierile și persoanele care au participat/au asistat la aceste proceduri (medici veterinari sau alte persoane abilitate)
  • Modalitatea în care a fost efectuată eutanasierea
  • Lista animalelor eutansiate care să conțină numerele de microcip ale animalelor, când au fost capturate, vaccinate și sterilizate
  • Numele persoanei desemnate de Primăria Timișoara pentru a semna deciziile de eutanasiere ale animalelor fără stăpân și modul în care această persoana a fost selectată și împuternicită
  • Enumerarea criteriilor de eutanasiere a câinilor fără stăpân aflați în adăpostul serviciului de ecarisaj Danyflor
  • Atribuțiile și încadrarea persoanei nominalizate să semneze deciziile de eutanasiere ale animalelor fără stăpân
  • Descrierea procesului prin care se iau deciziile de eutanasiere ale animalelor fără stăpân (persoanele implicate în proces, care sunt pașii urmăriți, modalitatea de raportare, de avizare, relațiile ierarhice existente)
  • Planurile de viitor ale Primăriei Timișoara cu privire la continuarea eutanasierilor câinilor fără stăpân din adăpostul public
  • Numărul de câini dați în adopție din adăpostul serviciului de ecarisaj Danyflor în perioada 1 octombrie 2013 – până la data răspunsului la prezenta cerere, defalcat pe luni calendaristice
  • Copie după documentul care atestă evaluarea numărului de câini fără stăpân existent la nivelul municipiului Timișoara, evaluare realizată de către serviciul/operatorul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân în conformitate cu art 11 din Normele Metodologice din 11.12.2013 pentru aplicarea OUG 155/2001
  • Copie dupa planul de acțiune pentru gestionarea câinilor fără stăpân realizat pentru municipiul Timișoara, plan realizat de către serviciul/operatorul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân în conformitate cu art 11 din Normele Metodologice din 11.12.2013 pentru aplicarea OUG 155/2001
  • Copie dupa documentul care atestă desfășurarea instruirii corespunzătoare a personalului care capturează câinii fără stăpân, conform art. 12 alin. 3 din Normele Metodologice din 11.12.2013 pentru aplicarea OUG 155/2001
  • Copie dupa evidența metodelor de promovare a adopțiilor și a revendicării câinilor din adăpost, alături de o enumerare a activităților realizate în acest sens în anul 2014.

În conformitate cu legea nr. 544/2001 art.7(1), termenul legal și normal de răspuns la cererile noastre trimise către Primaria Timișoara este de 10 zile sau în cazul în care este invocată complexitatea informației cerute (dificultatea căutării sau volumul documentelor) Primăria poate întârzia furnizarea informațiilor până la 30 zile, cu condiția obligatorie de  a ne notifica în 10 zile de la depunerea cererii.

Update 17 martie 2014:

Citește aici răspunsul Primăriei Timișoara cu privire la numărul de câini eutanasiați, persoana responsabilă și modalitatea în care a fost efectuată eutanasierea.

Citește aici răspunsul Primăriei Timișoara cu privire la planul de acțiune și îndeplinirea măsurilor preparatorii pentru începerea eutanasierilor câinilor fără stăpân.
_________________________________________________________

Câini eutanasiați ilegal în Timișoara
20 februarie 2014

Asociația Pet Hope condamnă public decizia conducerii Primăriei Timișoara de a eutanasia câini fără stăpân în afara condițiilor prevăzute de lege.

Deși asociația noastră a atras atenția edililor timișoreni că se află în afara spiritului și literii legii, Primăria Timișoara a cerut primele 21 de eutanasieri, urmând ca în această săptămână să continue uciderea de animale fără rezolvarea problemele existente pe stradă.

„Eutanasierea câinilor fără stăpân nu este o soluție în sine, cu atât mai puțin poate funcționa dacă nu sunt respectate chiar etapele prevăzute de lege. Primăria și-a dat acceptul pentru eutanasierea unor câini, cel mai probabil blânzi și cu potențial de a fi adoptați, în condițiile în care nu există un plan de acțiune pentru gestionarea animalelor fără stăpân, iar câinii care reprezintă un pericol se află încă pe stradă” a precizat avocatul Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociației Pet Hope Timișoara.

Pentru a intra în legalitate și a ținti măcar un minim de eficiență în gestionarea fenomenului câinilor fără stăpân, Primăria ar trebui să respecte mai multe reglementări printre care amintim: evaluarea numărului de câini fără stăpân şi întocmirea unui plan de acţiune pentru gestionarea acestora, instruirea corespunzătoare a personalului care capturează căinii fără stăpân și respectarea listelor medicilor veterinari care pot asista la procedurile de eutanasiere.

„Legea care permite eutanasierea câinilor din adăposturile publice a fost deformată de Primărie pentru a putea ieși public și a susține că rezolvă problemele semnalate de cetățeni. Realitatea este însă că, departe de a se adresa problemelor existente, persoanele responsabile care ar trebui să oprească fenomenul câinilor fără stăpân, cu bună știință, se limitează la uciderea câtorva câini din adăpost în timp ce, pe stradă, abandonul crește iar haitele agresive sunt lăsate la voia întâmplării” a adăugat avocatul Ruxandra Bizera.

În condițiile în care eutanasierile ilegale nu vor înceta, Asociația Pet Hope Timișoara ia în considerare posibilitatea acționării în justiție a persoanelor vinovate de nerespectarea legii. În paralel, pentru a contribui la reducerea numărului de  câini fără stăpân, Asociația Pet Hope Timișoara continuă să sprijine sterilizarea animalelor metise din gospodării și preluarea cazurilor de animale abuzate, maltratate sau victime ale accidentelor rutiere.

Reacția primarului Nicolae Robu: „Nu cunosc conţinutul comunicatului Pet Hope. Dispoziţiile mele este să se respecte legea în toate condiţiile. Persoana împuternicită de mine trebuie să aplice legea, nu să o încalce. Dacă cineva o încalcă, trebuie să dea socoteală” a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu, sâmbătă, 22 februarie 2014, la 2 zile după intervențiile publice ale Asociației Pet Hope. Citește aici întreaga declarație a primarului Nicolae Robu.
_________________________________________________________

Organizatiile europene pledează pentru câinii din România
05 februarie 2014

Asociaţia Pet Hope, împreună cu alte peste 200 de organizaţii, a semnat în data de 23.01.2014 o scrisoare către Comisia europeană prin care i se solicită ca, în final, să intervină cu privire la tratamentul plin de cruzime la care sunt supuşi câinii din România.

Scrisoarea demonstrează clar faptul că această comisie are competenţa legală să intervină.

Conform unei cercetări legale şi independente, o bază solidă de intervenţie i se conferă prin Art. 13 (Bunăstarea Animalelor) şi art. 168 (Sănătatea Publică) din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene. Alte părţi relevante ale legislaţiei europene include, pe lângă altele, Decizia Consiliului Europei 2009/470/EC şi Decizia Comisiei 2008/341/EC ce guvernează criteriul asistenţei financiare a UE faţă de statele membre.
Comisia trebuie să intervină fără întârziere pentru a preîntâmpina viitoare suferinte. Comisia Europeană trebuie să insiste ca România să implementeze urgent măsuri pe termen lung pentru controlul populaţiei canine în concordanţă cu cea mai bună practică internaţională.

Purtătorul de cuvânt European al acestei iniţiative, dl. Robert Smith, declară următoarele:

“A sosit timpul ca, in sfarsit, Comisia europeana sa opreasca atrocitatile din Romania. Romania primeste anual milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a co-finanta Programul de Eradicare a Rabiei. Ca si conditie a acestui program, Romania a promis un program de control al populatiei canine. Romania a decis sa implementeze controlul populatiei canine prin colectarea a sute si mii de caini. In timp ce, in practica finantarea, facilitatile si adoptia sunt deficitare, posibilitatea de gazduire a numarului mare de caini nu exista, principala componenta a acestei politici inseamna omorarea acestor caini. Uciderea este o metoda ineficienta si costisitoare deoarece cainii indepartati vor fi rapid inlocuiti de altii fertili. Oricum legislatia europeana indeamna la utilizarea metodelor umane si eficiente. Atat timp cat Comisia europeana tolereaza acest program deghizat “Prinde si ucide” ca metoda de control al populatiei canine, efortul Romaniei de control al surplusului de caini va esua cheltuind sume enorme din banii contribuabililor. Acest lucru va continua sa cauzeze suferinta atat cetatenilor cat si cainilor lor.”

Indemnăm membrii Parlamentului European să împartăşească ingrijorarea cetătţnilor europeni şi să le sprijine iniţiativa.

Contact: Alina Văcaru - 0723004769, Ruxandra Bizera - 0721815376

Informaţii suplimentare::

Website: Click aici
Facebook: Click aici
Petition: Click aici

_________________________________________________________

Eutanasierea câinilor fără stăpân din Timișoara, amânată până la îndeplinirea tuturor condițiilor legale
15 ianuarie 2014

Asociația Pet Hope Timișoara consideră nejustificată graba cu care conducerea Primăriei Timișoara a comunicat începerea eutanasierii câinilor fără stăpân și atrage atenția asupra faptului că nu există o hotărâre a Consiliului Local cu privire la cuantumul taxei pentru adopţia la distanţă a animalelor din adăpostul serviciului de ecarisaj, obligație prevăzută prin lege. 

Semnalăm de asemenea că nu a fost stabilită lista medicilor veterinari care pot participa la procedurile de eutanasiere din partea ONG-urilor de profil, astfel încât aceste proceduri să fie transparente. Monitorizarea modului în care vor decurge eutanasierile este esenţială având în vedere că serviciul de ecarisaj din Timişoara a fost, nu de puţine ori, acuzat de iubitorii şi protectorii de animale timişoreni de faptul că nu respectă legislaţia în vigoare.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân şi normele ei metodologice pot fi aplicate doar atunci când toate procedurile prealabile implementării lor au fost realizate, iar în cazul nostru, în Timișoara, etapele pregătitoare nu au fost realizate, așadar este prematur să discutăm despre eutanasierea animalelor fără stăpân.

Este inadmisibil şi ilegal ca autorităţile să înceapă eutanasierea câinilor atâta timp cât nu au dat ocazia iubitorilor de animale să-i adopte la distanţă, prin faptul că nu au stabilit cuantumul taxei. Este de asemenea inadmisibil ca eutanasierile să fie realizate fără ca ONG-urile de profil să aibă posibilitatea să desemneze un medic veterinar asistent, în vederea asigurării corectitudinii procedurii şi a eliminării oricărei suferinţe inutile a animalelor” spune avocatul Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociației Pet Hope Timișoara.

După aproape un an de zile în care, prin bună-voinţa domnului Viceprimar Diaconu, Timişoara a implementat un program de gestionare eficientă a câinilor fără stăpân şi a realizat un număr semnificativ de sterilizări, decizia autorității locale de a reveni la aplicarea strictă a eutanasierii care nu a înregistrat niciodată, niciunde în lume, un rezultat benefic, ne revoltă şi ne dezamăgeşte în egală măsură” a completat Alina Văcaru, președinte Pet Hope Timișoara.

Contrar susţinerilor nedocumentate şi neinspirate ale unora dintre edilii noştri, eutanasia nu este nici pe departe singura soluţie viabilă pentru reducerea numărului câinilor fără stăpân, dimpotrivă, pe termen mediu-lung această metodă nu va face decât să crească numărul câinilor din stradă şi numărul agresiunilor împotriva cetăţenilor timişoreni.

Ne întrebăm în ce măsură responsabilii locali pentru implementarea eutanasiei îşi asuma răspunderea pentru metoda deficitară adoptată. Asociația Pet Hope Timișoara a solicitat o audienţă la domnul Primar Nicolae Robu, în numele mai multor ONG-uri din Timişoara, încă din data de 25.09.2013, audienţă pe care acesta nu a înţeles să o onoreze nici măcar în prezent” a mai precizat avocatul Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociației Pet Hope Timișoara.

Asociația Pet Hope Timișoara condamnă vehement decizia autorităţilor locale timişorene de a eutanasia câinii sănătoşi fără stăpân, pe care o consideră nu doar imorală şi inumană, ci şi falimentară şi ineficientă. În egală măsură condamnăm medicii veterinari care vor realiza eutanasierile şi vom sancţiona de câte ori vom avea ocazia practica acestora pe care o considerăm ilegală prin încălcarea flagrantă a mai multor normative naţionale şi internaţionale.

Sperăm, alături de alte ONG-uri locale, naționale şi din străinătate, că edilii noştri vor da dovadă de responsabilitate, de eficienţă şi de viziune, fără să fie preocupaţi de false soluţii populiste.

_________________________________________________________

Normele de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân au fost aprobate
11 decembrie 2013

Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate în şedința de miercuri a Guvernului. Proiectul normelor a fost discutat și săptămâna trecută în Guvern, dar membrii Executivului au amânat atunci aprobarea documentului.

Update 23 decembrie 2013: Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial. Pentru a le parcurge, click aici.

_________________________________________________________

Aprobarea normelor de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, amânată
20 noiembrie 2013

Guvernul a amânat aprobarea normelor de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Motivul este că trei ministere nu au avizat încă proiectul. Pentru aprobarea normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân este nevoie de avize de la mai multe ministere, dar încă mai lipsesc trei dintre ele, de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Justiției, a scris digi24.ro. În aceste condiții, proiectul rămâne în așteptare până la introducerea lui pe agenda  unei noi ședințe de Guvern.

_________________________________________________________

Dezbatere publică la București privind normele de aplicare a Legii eutanasierii
23 octombrie 2013

În vederea aplicării Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (legea care permite eutanasierea câinilor după 14 zile), Autoritatea națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a avut sarcina de a elabora un proiect de norme metodologice care să ajungă pe masa Guvernului la începutul lunii noiembrie 2013. Conform Legii transparenței decizionale, proiectul de norme metodologice a fost supus consultării publice, iar în cadrul acestui proces, la cererea ong-urilor de protecție a animalelor, a fost organizată o dezbatere publică la București, în data de 23 octombrie 2013.

În cadrul dezbaterii și-au exprimat opinia atât apărătorii drepturilor animalelor, cât și reprezentanți ai diferitelor structuri asociative care au susținut uciderea cât mai rapidă a câinilor fără stăpân și eliminarea posibilității adopției la distanță.

În cadrul dezbaterii publice, asociațiile pentru protecția animalelor au prezentat amendamente coerente, în conformitate cu reglementările și recomandările instituțiilor internaționale, pe când persoanele care au susținut uciderea animalelor au venit cu discursuri emoționale de tipul „din banii mei nu vreau să plătesc ținerea câinilor în adăpost” (precizăm că banii publici utilizați pentru întreținerea adăposturilor provin în egală măsură și de la cei care iubesc animalele și refuză uciderea lor). Discursurile bazate pe argumente au fost deturnate de conduita nepotrivită a celor care și-au făcut un scop din eliminarea prin orice fel a câinilor fără stăpân, însă  ANSVSA, în calitate de instituție care a elaborat normele, are obligația de a lua în considerare doar amendamentele pe textul proiectului de norme metodologice și nu derapajele nervoase ale celor înscriși la cuvânt. Față de amendamentele concrete enunțate în dezbaterea publică, ANSVSA trebuie să se pronunțe fie în sensul acceptării lor și introducerii în forma finală a proiectului care va ajunge la Guvern, fie în sensul respingerii lor, caz în care trebuie să motiveze în scris nepreluarea propunerilor.

Asociația Pet Hope Timișoara susține propunerile elaborate de către Federația Națională pentru Protecția Animalelor România, atât în forma lor scrisă, cât și modul în care au fost prezentate în cadrul dezbaterii publice de la București. Deși la nivel verbal au existat asigurări cu privire la integrarea anumitor propuneri din partea asociațiilor de protecție a animalelor în cadrul normelor metodologice, așteptăm să ne fie transmisă forma finală a proiectului pentru a vă putea informa corect și sigur asupra amendamentelor acceptate de către autorități.

Citește și:

MediaFax: Aplicarea "Legii Maidanezilor", disputată de... | 23 octombrie 2013
Puterea: Ong-urile acuză primarii că... | 23 octombrie 2013
Dcnews: Soarta maidanezilor, negociată... | 23 octombrie 2013

_________________________________________________________

Pet Hope și-a exprimat punctul de vedere în cadrul dezbaterii inițiate de ANSVSA
21 octombrie 2013

Luni, 21 octombrie, Asociația Pet Hope a participat și a expus un punct de vedere cu privire la proiectul de norme metodologice de aplicare a OUG 155/2001 (normele metodologice care vor completa Legea 268/2013 cunoscută drept Legea eutanasierii câinilor fără stăpân). Dezbaterea a fost inițiată de ANSVSA București sub forma unei videoconferințe, la care au participat conducerile Direcțiilor Sanitare Veterinare din majoritatea județelelor din țară, ong-uri, primării locale și reprezentanți ai dăposturilor de animale. În Timișoara au fost prezenți la dezbatere angajați ai DSV Timiș, reprezentanți ai Primăriei Timișoara, reprezentanți ai SC Danyflor – serviciul de ecarisaj și 5 organizații nonguvernamentale. Din partea acestora din urmă, a luat cuvantul doar Ruxandra Bizera, avocat și membru fondator Pet Hope, care a expus cele mai importante amendamente la normele metodologice și a inițiat un dialog cu conducerea ANSVSA București. Printre cele mai importante aspecte subliniate de Pet Hope enumerăm: necesitatea lărgirii cadrului pentru identificarea și înregistrarea animalelor cu stăpân, dezvoltarea prevederilor referitoare la obligativitatea sterilizării în gospodării la câinii metiși, clarificarea situației operatorilor de gestionare ale animalelor fără stăpân (dacă pot fi societăți comerciale, dacă se supun activării doar pe raza teritorială în condițiile în care sunt deja înființate și funcționale) și definirea conceptului de câine care circulă liber în spațiul public, în sensul permiterii asumării de către comunitățile locale a câinilor sterilizați și acceptați de cetățeni.

Citește și:

CityNews: Obiecțiile Primăriei Sibiu la normele metodologice... | 22 octombrie 2013
_________________________________________________________

Amendamente la normele de aplicare a Legii eutanasierii câinilor fără stăpân
19 octombrie 2013

Federația Națională pentru Protecția Animalelor România, prin președintele Carmen Arsene și avocatul Ruxandra Bizera, de asemenea membru fondator al Asociației Pet Hope, au trimis sâmbătă, 19 octombrie un set de propuneri cu valoare de recomandare către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul dezbaterii publice privind proiectul de norme metodologice de aplicare a OUG 155/2001 (normele metodologice care vor completa Legea 268/2013 cunoscută drept Legea eutanasierii câinilor fără stăpân). ANSVSA are obligația de a lua în considerare propunerile FNPA, iar în cazul respingerii acestora se va justifica în scris, punctual, motivul pentru care nu au putut fi acceptate. Citește aici amendamentele FNPA, susținute de Asociația Pet Hope Timișoara.

_________________________________________________________

Decizia Curţii Constituţionale privind noua lege de gestionare a populaţiei de câini fără stăpân
25 septembrie 2013

Curtea Constituțională a declarat constituțională legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân în doar 14 zile de la capturarea lor. Hotărârea a ignorat apelul Comisiei Europene către România de a ţine cont de tratatele internaţionale referitoare la protecţia animalelor, precum şi voinţa politică exprimată de membrii Parlamentului European. De asemenea, decizia Curţii nu respectă spiritul recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Organizaţiei Internaţionale Pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi se află în contradicţie cu propria sa poziţie de acum aproape doi ani.

Tot miercuri, 25 septembrie 2013, Președintele României, Traian Băsescu, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

_________________________________________________________

Legea care ar fi permis eutanasierea câinilor fără stăpân, atacată la Curtea Constituțională
16 septembrie 2013

Uciderea câinilor fără stăpân rămâne ilegală și nu poate fi aplicată în România deoarece legea votată de plenul Camerei Deputaților în 10 septembrie 2013, care prevedea introducerea eutanasierii animalelor fără stăpân ca metodă de gestionare, nu a fost promulgată și nu a intrat în vigoare, actul normativ fiind contestat de un număr de 30 de senatori la Curtea Constituțională. Contestarea eutanasierii a fost susținută de ambele federații de protecție a animalelor din România, de iubitorii de animale care au organizat evenimente și manifestații în întreaga țară, alături de reputate organizații internaționale. De asemenea, mai mulți senatori, pe lângă cei 30 semnatari inițiali, și-au anunțat intenția de a susține contestația la Curtea Constituțională.

Legea care ar fi permis uciderea în masă a câinilor fără stăpân este suspendată până la pronunțarea Curții Constituționale. Aceeași lege, mai precis articolele care prevedeau introducerea eutanasierii câinilor fără stăpân au fost declarate neconstituționale și în anul 2011, actul normativ votat atunci fiind întors în Camera Deputaților pentru eliminarea aspectelor neconstituționale.

Împotriva autorităților publice și persoanelor care au ucis sau vor ucide animale vor fi demarate sesizări în vederea atragerii răspunderii penale. Eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt bolnavi incurabil conform constatărilor medicului veterinar, săvârșesc acte de cruzime împotriva animalelor prin omorârea cu intenție și pot fi sanționate cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală între 1.000 Lei şi 10.000 Lei.

Eutanansierea ca metodă de control a populației canine fără stăpân și-a dovedit ineficiența chiar în municipiul București, unde în perioada 2001 – 2008, au fost uciși 150.000 de câini, fără vreun rezultat vizibil în ceea ce privește scăderea numărului de animale aflate pe stradă. Fenomenul câinilor fără stăpân poate fi eradicat doar prin introducerea concomitentă, la nivel național, a obligativității sterilizării câinilor metiși din gospodării, a sterilizării câinilor fără stăpân și a prinderii și încarcerării câinilor agresivi de pe stradă.
“Problema câinilor fără stăpân nu poate fi rezolvată prin acțiuni emoționale sau legi făcute să potolească dorința de sânge și răzbunare. Masacrul câinilor fără stăpân nu poate înlocui o politică publică coerentă, care să protejeze siguranța cetățeanului, dar să respecte drepturile animalelor în același timp” a declarat Carmen Arsene, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor România.

_________________________________________________________

Deputații au votat legea pentru eutanasierea câinilor fără stăpân
10 septembrie 2013

Legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, ca metodă de gestionare a populației canine la nivel național, a fost adoptată în Camera Deputaților cu 266 voturi pentru și 23 împotrivă, urmând a fi transmisă președintelui României pentru promulgare. Potrivit noii legi, câinii fără stăpân vor fi ținuți în adăposturi timp de 14 zile lucratoare, perioadă în care pot fi revendicați sau adoptați, după care vor fi eutanasiați. În funcție de fiecare decizia fiecărei primării, perioada de 14 zile poate fi extinsă, dacă există locuri disponibile și fonduri necesare. Deputații au votat pro eutanasiere, deși reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor au protestat în repetate rânduri și au prezentat pe toate căile posibile argumente împotriva eutanasierii ca metodă de management canin.

Dintre cei 14 deputați timișeni, doar unul (Diaconu Adrian Nicolae) a votat contra eutanasierii. Trei deputați au absentat din plenul Camerei Deputatilor și 10 deputați au semnat condamnarea la moarte a milioane de câini.

Poziția Asociației Pet Hope față de tragedia întâmplată la București, unde un copil a murit ca urmare a mușcăturilor unui câine
4 septembrie 2013

Considerăm în continuare că metoda Capturare – Sterilizare – Returnare în teritoriu este singura soluție eficientă și posibilă din punct de vedere financiar.

Tragedia petrecută la București nu este o consecință a metodei Capturare – Sterilizare – Returnare deoarece, aplicată corect, această metodă trebuie să includă o evaluare a agresivității animalelor repuse în teritoriu, iar în cazul unor animale cu potențial agresiv existente pe stradă, serviciul de ecarisaj are obligația să intervină de urgență pentru ridicarea si încarcerarea animalelor.

Sterilizarea animalelor este esențială și trebuie să constituie primul pas în orice plan de gestionare a populației canine.

Câinii fără stăpân sunt în primul rând sterilizați pentru a nu se inmulți. Sterilizarea reduce într-o anumită măsură agresivitatea animalului, însă cheia succesului o reprezintă evaluarea agresivității animalului de către medicul veterinar al serviciului de ecarisaj care urmează să returneze animalul. În teritoriu se pot repune doar exemplare blânde, iar dacă, în timp, acestea încep să manifeste semne de agresivitate, ele trebuie ridicate și închise în adăpost.

Câinii cu stăpân dar fără pedigree trebuie sterilizați deoarece reprezintă principala sursă a câinilor existenți pe stradă. În perioadele de împerechere, sute de pui sunt abandonați din gospodării, depășind capacitatea de preluare a asociațiilor și resursele alocate de primărie. Cetățenii care abandonează puii pe domeniul public sunt principalii autori morali ai actelor de violență comise de animale asupra oamenilor. Abandonul efectiv este aproape imposibil de surprins (ar însemna să avem camere video ascunse peste tot), cetățenii refuză să denunțe persoanele care comit astfel de infracțiuni, astfel că sterilizarea obligatorie a câinilor metiși cu stăpân este singura soluție care poate fi aplicată cu succes.

Simpla sterilizarea a animalelor fără stăpân sau eutanasierea lor nu vor duce la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

Sterilizarea animalelor fără stăpân produce rezultate doar dacă este oprit abandonul puilor pe domeniul public. Cu alte cuvinte, nici primăria, nici ong-urile nu pot steriliza și adopta/ închide în adăpost cât pot cetățenii abandona. Odată oprit abandonul prin sterilizarea obligatorie și prin pedepsirea exemplară (amendă penală sau închisoare) a cazurilor sesizate de abandon, populația canină fără stăpân va scădea drastic și se poate lua în considerare alternativa găzduirii în adăpost chiar și a exemplarelor care nu sunt agresive.

Eutanasierea animalelor fără stăpân este ilegală în România, iar uciderea animalelor prin orice altă metodă este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea. În ultimii 23 de ani a fost practicată atât eutanasierea legală, până în 2008, cât și uciderea animalelor, iar rezultatul este vizibil pe străzi. Au murit sute de mii de animale, iar străzile sunt în continuare pline deoarece nu a fost abordată sursa problemei.

Credem că în Timișoara, administrația condusă de primarul Nicolae Robu a adoptat strategia și metoda corectă de management al populației canine cu și fără stăpân.

Desigur, implementarea deciziilor corecte luate de Primăria Timișoara depinde de modalitatea de acțiune a serviciului de ecarisaj. Au existat grave inconsecvențe în activitatea serviciului de ecarisaj și încă sunt nenumărate aspecte care trebuie schimbate și îmbunătățite, inclusiv dezvoltarea unei proceduri coerente, însă metoda promovată de Primărie este cea corectă.

Cu privire la numărul de mușcături vehiculat în massmedia precizăm că acesta nu provine exclusiv de la câinii fără stăpân și nu este reprezentativ pentru Timișoara, ci pentru întreg județul Timiș.

În momentul în care un cetățean se prezintă cu o plagă mușcată la spital, personalul medical nu are obligația să întrebe și/sau să înregistreze în vreun document, dacă plaga provine de la un câine cu sau fără stăpân. Din analiza statisticilor rezultă că mai puțin de un sfert dintre persoanele care s-au prezentat cu plăgi mușcate au primit vaccin antirabic, ceea ce înseamnă că respectivele persoane cunoșteau animalul care i-a mușcat și puteau să-i urmărească starea de sănătate, altfel nu ar fi riscat să rămână nevaccinați după o mușcătură a unui câine necunoscut care ar fi putut avea rabie. În 2012, în unitatea medicală care deservește județul Timiș au fost înregistrate 2595 de persoane mușcate de un animal și doar pentru 501 dintre ele a fost nevoie de vaccin antirabic. Mai mult decât atât există numeroase cazuri de persoane mușcate de propriul câine sau câinele vecinilor care solicită antirabic deoarece nu respectivul câine nu a fost vaccinat conform obligațiilor pe care le avea stăpânul.

Referitor la sursele de finațare ale Asociației Pet Hope precizăm că nu am beneficiat niciodată de fonduri europene (nu există linie de finanțare pentru protecția animalelor), nu am beneficiat de ajutoare sau finanțare de la Primărie sau de la orice altă instituție de stat, resursele noastre sunt exclusiv private, din donațiile iubitorilor de animale și în cea mai mare parte din contribuțiile financiare ale membrilor organizației noastre.

Membrii echipei Pet Hope sunt voluntari, nu încasează venituri din activitatea asociației, însă contribuie constant, în funcție de situația financiară personală, cu bani sau timp la bunul mers al organizației.

_________________________________________________________

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA): Uciderea cainilor ca metoda de gestionare a populatiei canine se pedepseste cu inchisoare sau amenda penala
4 septembrie 2013

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) atrage atentia asupra faptului ca orice modificare sau initiativa legislativa pentru reglementarea fenomenului cainilor fara stapan in Romania trebuie sa respecte decizia Curtii Constitutionale din 11.01.2012 care prevede ca si cerinta constitutionala obligatia autoritatilor publice de a nu recurge la masura eutanasierii. Nerespectarea acestui imperativ va atrage o noua sanctionare din partea Curtii Constitutionale.

Persoanele care sustin ca eutanasierea cainilor nerevendicati din adaposturi este permisa legal in momentul de fata in Romania, savarsesc o fapta prevazuta de legea penala, constand in infractiunea in forma agravata de instigare la nerespectarea legilor precum si la savarsirea de fapte ce constituie infractiuni (art. 324 din Codul Penal).

FNPA si organizatiile de profil din tara vor efectua toate demersurile necesare pentru justa aplicare a legii precum si in vederea tragerii la raspundere a celor responsabili de uciderea cainilor fara stapan cu incalcarea art. 7 ind. 1 din Legea nr. 205/2004.

FNPA isi mentine pozitia, sustinuta de mai mult de 15 ani, solicitand legiuitorului roman sa adopte la nivel national o politica eficienta si coerenta de gestionare a populatiei canine, si anume sterilizarea obligatorie a TUTUROR cainilor, cu stapan, fara drept de reproducere si a cainilor fara stapan si incarcerarea exclusiva a exemplarelor agresive si a celor care nu sunt agreate si tolerate de comunitate. Problema cainilor fara stapan cu care ne confruntam nu poate fi rezolvata eficient peste noapte si oricine propune metode radicale cu rezultate spectaculoase imediate este cel putin nerealist.

Evenimentul tragic petrecut luni, in 2 septembrie, in Bucuresti, a socat si a indoliat o tara intreaga, iar oportunistii de cariera nu au ezitat sa speculeaze drama, folosind incidentul ca pretext pentru reimplementarea aceleiasi metode ineficiente de gestionare a cainilor fara stapan, si anume uciderea in masa.

Consideram ca sub pretextul plasarii oamenilor deasupra animalelor, unii politicieni ridica uciderea in masa a cainilor fara stapan la rang de virtute, desi au fost informati si sunt constienti ca metoda eutanasierii nu este functionala si nu protejeaza cetatenii de astfel de situatii viitoare.

Carmen ARSENE

Presedinte FNPA

Tel. 0744156133

_________________________________________________________

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA): Sterilizarea cainilor cu si fara stapan - singura solutie pentru rezolvarea situatiei cainilor fara stapan si pentru evitarea tragediilor
3 septembrie 2013

Federația Naționala pentru Protecția Animalelor din Romania (FNPA) iși exprima profundul regret fața de tragedia petrecuta in București, foarte greu de comentat, ca de altfel orice moarte care intervine atat de violent.

Daca consideram acesti caini ca neaflandu-se in ingrijirea cuiva (desi se aflau pe un teren privat, ingradit) o astfel de tragedie a fost posibila in contextul in care, mai bine de 20 de ani, metodele aplicate de catre autoritati de ucidere in masa ori de incarcerare s-au dovedit a fi ineficiente si, mai mult, au condus la agravarea fenomenului.

Atat autoritațile locale cat și cele naționale, au refuzat constant, timp de mai multe mandate, implementarea unei strategii de control a populației canine prin sterilizare in masa a tuturor cainilorcu si fara stapan, singura dovedita internațional ca fiind eficienta. Toate tarile care se confrunta cu aceasta problema, precum Bulgaria, Turcia au adoptat aceasta strategie cu rezultate notabile. Rezultate remarcabile s-au obtinut si la Oradea, unde dupa aplicarea unui program de sterilizare si returnare, in 6 ani, numarul cainilor din strada s-a redus de la 5000 la 300.

Insa autoritatile ignora in continuare toate evidentele si toate concluziile studiilor efectuate de catre institutii abilitate, inisistand pe continuarea aplicarii unei metode care s-a dovedit esuata. Mai mult, primariile refuza programe de sterilizare oferite gratuit de catre ONGuri preferand fie sa nu faca nimic fie sa deruleze programe de gestionare prin contracte oneroase cu societati comerciale, platite din banul public, care nu au niciun rezultat in strada.

ONGurile, din fonduri proprii, au sterilizat pana in prezent peste 250000 de caini, intretin in adaposturi peste 10000 de caini, au gasit familii adoptive pentru zeci de mii de caini pe care i-au luat din strada.

Tragedii precum cea din București trebuie și pot fi evitate daca opinia publica și autoritațile vor depasi generalizarile periculoase privind necesitatea uciderii tuturor cainilor fara stapan și vor adopta programe reale de rezolvare a situatiei cainilor fara stapan, prin sterilizarea concomitenta cu sterilizarea animalelor fara stapan, cu titlu de regula si a animalelor metise cu stapan, daca persoanele care abandoneaza animale vor fi in mod real sanctionate, cu amenda penala sau inchisoare, așa cum prevede legea. In caz contrar, astfel de evenimente se pot repeta.

Solicitarea uciderii tuturor cainilor fara stapan, ca metoda de management canin, este similara cu solicitarea de a suspenda toate carnetele de conducere și a pedepsi toți conducatorii auto, dupa ce un șofer a omorat un copil pe trecerea de pietoni. Mare parte din responsabilitatea morala a dramei petrecute aparține cetațenilor care abandoneaza anual pe domeniul public puii nedoriți din gospodariile proprii, fara a le pasa ca animalele lasate pe strada pot deveni un pericol public, precum si autoritatilor publice care nici pana in acest moment nu au inteles ca atitudinea pasiva fata de aceasta problema, precum si prinderea si uciderea nu salveaza situatia din strada, ci dimpotriva, o sustine. Condamnam public astfel de comportamente și solicitam autoritaților sa implementeze programe de sterilizare a cainilor cu si fara stapan in paralel cu programe de educatie si responsabilizare fata de animalul propriu.

Carmen ARSENE         Loredana LUNGU Av. Ruxandra BIZERA

Presedinte FNPA          Consultant in relatii publice

Tel.0744156133

_________________________________________________________

București: Constituția României va interzice relele tratamente aplicate animalelor
12 iunie 2013

Asociația Pet Hope vă prezintă scrisoarea deschisă a doamnei Carmen Arsene, președinte al Federației Naționale pentru Protecția Animalelor privind reglementarea constituțională a protecției animalelor. Echipa Pet Hope este mândră că unul dintre membri noștri fondatori, avocata Ruxandra Bizera, a participat activ la demersurile FNPA și a adus o contribuție importantă la reușita acestei acțiuni.

Dragi colegi,
Vă informam în urmă cu două luni că FNPA face demersuri pentru introducerea în Constituția României a unui articol privind protecția animalelor. 45 organizații de protecție a animalelor au fost semnatari ai scrisorii prin care solicitam reglementarea constituțională a protecției animalelor.

“Recunoscând animalele ca fiinţe simţitoare şi sensibile, care percep suferinţă fizică şi psihică, Statul şi cetăţenii au obligaţia să asigure dreptul la viaţă al animalelor, respectul pentru animale şi demnitatea lor, luând măsurile necesare pentru a le proteja.”

Amendamentul propus de noi a fost însușit de către dl deputat Varujan Pambuccian, introdus de asemenea în amendamentele Coaliției pentru mediu, dar și în cele ale Forumului Constituțional - organismul care a elaborat un raport de sinteză în baza propunerilor societății civile, cetățenilor, universităților și singurul care poate participa la lucrările Comisiei. Amendamentul a suscitat cea mai lungă dezbatere plecând de la “dreptul la viață al animalelor” care a indus teama că odată cu adoptarea textului se vor închide toate abatoarele! Cu toate intervențiile celor care-l susțineau, dar și ale lui Crin Antonescu, amendamentul a fost respins!

Deși erau speranțe minime să se poata relua articole respinse având aceeași temă, am continuat totuși demersurile pentru reluarea discuției propunând o nouă formulare.

"Recunoscând animalele ca fiinţe care percep suferinţă fizică şi psihică, Statul şi cetăţenii au obligaţia să respecte şi să protejeze animalele"

Forumul constituțional a prezentat propunerea, însă, din nou, prima parte a suscitat discuții. În urma intervențiilor rapide ale dlui Pambuccian s-a agreat formularea:

"Sunt interzise relele tratamente aplicate animalelor, definite potrivit legii”

Chiar la câteva minute de la adoptare am fost anunțați că amendamentul a fost votat în unanimitate!

Nu este bineînțeles formularea pe care ne-am fi dorit-o, însă, având în vedere contextul României, în care autoritățile agrează mai degrabă acțiunile împotriva animalelor, având în vedere totodată experiențele altor tări cu mai multă etică, în care s-au derulat campanii de amploare pentru reglementarea constituțională a animalelor și nu s-a reușit ori au reușit într-o formă diferită de cea inițială, am conștientizat de la început că dacă am propus nu inseamnă că se va și aproba, iar dacă se va aproba nu înseamnă că va fi adoptată formularea propusă.

Este însă un pas enorm care ne va ajuta în adaptarea/interpretarea actelor normative privitoare nu numai la animalele de companie, dar și la animalele din laboratoare, din ferme, zoo sau circuri.

România, țara în care cruzimile față de animale se petrec pretutindeni și permanent, interzice prin Constituție răul tratament aplicat animalelor. România devine astfel una dintre puținele țări în care există o reglementare constituțională în acest sens!

Toate cele bune,
Carmen ARSENE

__________________________________________________

București: “capturare-sterilizare-returnare” versus eutanasiere
8 aprilie 2013


Asociațiile de protecție a animalelor se află din nou în situația de a opri introducerii metodei eutanasierii ca mijloc de gestionare al câinilor, la nivel național.  Acum 2 ani de zile, Federația Națională pentru Protecția Animalelor, cu sprijinul Asociației Pet Hope au făcut eforturi uriașe de a opri o lege criminală printr-o campanie care a inclus proteste naționale și internaționale, memorii, petiții cu zeci de mii de semnături și nenumărate întâlniri cu parlamentari.

Ședință pe grabă, fără prezența asociațiilor de protecție a animalelor
Miercuri, 3 aprilie 2013, a avut loc la Comisia de administrație publică o discuție pe L771 (fosta PL912) de gestionare a câinilor fără stăpân. FNPA a fost anunțată chiar în dimineața acelei zile, fapt pentru care, Claudiu Dumitriu, vicepreședinte FNPA, a plecat spre București, însă a reușit să ajungă doar când ședința se încheiase și deputații ieșeau din sală. Singurii (din afara Comisiei) prezenți la ședință, au fost doi cetățeni aduși de un deputat PSD, care au povestit cum ei și toți membrii familiilor lor au fost mușcați de câini.  

Document primit de deputați: “asociațiile de protecție a animalelor ar trebui să protejeze oamenii defavorizați și numai după ce au rezolvat această problematică să-și îndrepte atenția spre câini, pisici etc”

Claudiu Dumitriu, vicepreședinte FNPA a obținut copii după documentele aflate în mapa deputaților și informații despre cum au decurs discuțiile în sală. Astfel, documentele depuse la Comisia de administrație publică și Comisia juridică de la Camera Deputaților sunt următoarele:

  • o adresă a Departamentului legislativ al Camerei Deputaților – Direcția procedură legislativă, înaintată în 28 martie 2013, prin care s-a transmis deputaților că, în conformitate cu Decizia Curții Constituționale, “câinii agresivi și periculoși” pot fi eutanasiați și că, modificarea art. 5 în acest sens “nu se justifică”.
  • un set de amendamente transmis de Asociația Municipiilor din România  prin care s-a scos cuvântul “returnare” din toate articolele și s-a propus ca animalele “neadoptate ori nerevendicate” să fie “eutanasiate ori păstrate în adăposturi în funcție de posibilitățile financiare ale autorităților locale”
  • un memoriu transmis de dr. Emilia Herescu, președinte al Colegiului medicilor veterinari Prahova, cunoscută pentru atrocitățile săvârșite timp de ani de zile împotriva animalelor, însușit de deputatul PSD Ion Marcel Ciolacu, membru al Comisiei de administrație publică. Memoriul este unul penibil, redactat de un “medic veterinar” care are ca activitate “gestionarea câinilor prin ucidere” si care conține “perle” de genul:
  • “asociațiile de protecție a animalelor ar trebui să protejeze oamenii defavorizați și numai după ce au rezolvat această problematică să-și îndrepte atenția spre câini, pisici etc”
  • “interesul asociațiilor de protecție a animalelor este de natură economică și nu din dragoste de animale” și continuă  “Tupeul, aroganța, lipsa de scrupule a celor de la așa zisele “asociații de protecție a animalelor” sunt fără limite”
  • “pentru noi, autoritățile responsabile, o schimbare a legislației nu aduce beneficii comunitare ci din contră”
  • “toate animalele, dar în mod special animalele fără stăpân sunt transmițătoare a numeroase zoonoze pentru care nu trebuie să fie lăsate în libertate să contamineze și să muște ori să ucidă cetățenii” și redă în continuare toate bolile care pot “distruge” specia umană


Comisia de administrație publică nu este obligată să ia în considerare punctele de vedere ale Asociației Municipilor din România și ale Emiliei Herescu deoarece AMR are doar un rol consultativ, iar Emilia Herescu nu are niciun statut. Însă orice punct de vedere poate fi însușit de către un deputat, orice punct de vedere poate aduce o presiune asupra membrilor Comisiei, care sunt majoritatea foști primari confruntați cu problema câinilor pe care au dorit s-o rezolve prin eutanasie.

L771 de modificare a OUG 155 de gestionare a câinilor fără stăpân, poate deveni, în cel mai bun caz, o lege a răului minim

Forma legii adoptate de Senat și pentru care FPAM (Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului) cheamă iubitorii de animale să o susțină, prevede ca:

  • animalele să fie ținute obligatoriu 30 zile în lagărele primăriilor (cf.pc.lui 5 și sancționat cf. pc.15)
  • supraviețuitorii celor 30 zile (care, cf pc.lui 8, POT fi păstrați în adăposturi ori returnați) VOR FI de fapt eutanasiați (cf pc.20 – cerință imperativă!)
  • adopția din lagărele primăriilor este aproape imposibilă
  • serviciile primăriilor pot intra în casele noastre să ne numere și monitorizeze animalele deținute
  • facilitarea sterilizării câinilor cu stăpân - deficitară, ceea ce va mentine în stradă aceeași situație, la infinit


FNPA (Federația Națională pentru Protecția Animalelor) și Asociația Pet Hope nu susține forma adoptată de Senat și a trimis la Comisia de administrație publică o propunere conținând 7 amendamente care să modifice cele mai grave prevederi conținute în forma adoptată de Senat:

  • eliminarea prevederii eutanasiei câinilor sănătoși
  • câinii să fie returnați (cu excepția celor agresivi și a celor bolnavi) fără să existe alternativa păstrării definitive în adăposturi
  • termenul de cazare în adăposturi până la returnare de 10 zile
  • eliminarea prevederilor referitoare la condițiile de adopție a câinilor din adăposturile primăriilor (dovadă de spațiu, dovadă resurse materiale, acordul asociației de proprietari/vecinilor)
  • sterilizarea gratuită pentru deținătorii de câini aparținând categoriilor sociale defavorizate


Amendamentele, dacă sunt acceptate, nu fac din această lege una bună ci doar una nedistructivă. Pentru o lege bună ar trebui ca aproape întreaga lege (transformată total de PDL în 2011) să fie schimbată sau ar fi necesar un nou proiect legislativ. Decizia privind forma în care L771 va pleca din Comisia de adminsitratie publică se va lua imediat după Paști.

Prudenţă când oferiți detalii despre câinii pe care îi protejați
FNPA și Asociația Pet Hope vă sugerează să fiți extrem de prudenți în a oferi informații referitoare la numărul de câini deținuți, locația unde îi dețineți și datele dvs de contact. Astfel de informații pot înlesni abuzuri prin sesizări, controale, presiuni și amenzi nejustificate deoarece cea mai facilă atitudine este cea împotriva protectorilor drepturilor animalelor și în favoarea lagărelor primăriilor ori a contractorilor acestora.

Descărcaţi:

__________________________________________________

Timișoara: Amenda pentru câinele fără pedigree nesterilizat și metoda «Capturare-Sterilizare-Returnare» rămân în vigoare
29 martie 2013

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Timișoara din 29 martie 2013 a fost respinsă solicitarea de revocare a HCL-ului privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Timişoara şi a animalelor de companie, adoptat în data de 14 martie 2013. HCL-ul a fost contestat pentru presupusa nerespectare a Legii 52/2003 privind transparenta decizionala, însă consilierii locali au respins revocarea considerând că HCL este legal, deoarece a fost adoptat în regim de urgență și nu s-a supus astfel prevederilor Legii 52/2003. Asociația Pet Hope a susținut respingerea revocării HCL-ului, numărându-se printre părțile implicate care au solicitat adoptarea actului în regim de urgență.

__________________________________________________

Demersul Asociației Pro Democrația Timișoara - părtinitor și în detrimentul timișorenilor
25 martie 2013

Asociația Pet Hope consideră că plângerea Asociației Pro Democrația Timișoara către Consiliul Local Timișoara referitor la HCL privind gestionarea câinilor cu şi fără stăpân contribuie la agravarea fenomenului câinilor fără stăpân în Timișoara și afectează interesul cetățenilor dornici să vadă această problemă abordată și rezolvată de către autoritățile publice.

Asociația Pro Democrația Timișoara și-a fundamentat demersul pe informațiile furnizate de Adriana Tudor, reprezentantul Asociației EcoVet, invocând o cerere de dezbatere publică depusă de Adriana Tudor, în condițiile în care aceasta a fost prezentă la toate întâlnirile consultative derulate de Primăria Timișoara pe acest subiect, din ultimele 8 luni de zile.

“Nu putem înțelege atitudinea și comportamentul doamnei Adriana Tudor de la EcoVet. Cu două zile înainte de ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara semnează un proces verbal prin care confirmă participarea la consultări și luarea la cunoștință a proiectului de HCL, iar în ziua următoare solicită dezbatere publică cu scopul clar de a bloca proiectul” a precizat Ruxandra Bizera, membru fondator și avocat al Asociației Pet Hope Timișoara.

Considerăm regretabilă și părtinitoare acțiunea reprezentantului Asociației Pro Democrația Timișoara, deoarece este invocată încălcarea principiilor transparenței decizionale, însă Cristian Bratu solicită anularea unui singur act normativ, respectiv cel referitor la gestionarea câinilor cu şi fără stăpân.

“HCL-ul contestat deranjează multe persoane din Timișoara care s-au obișnuit să câștige cu prea mare ușurință bani publici din gestionarea câinilor fără stăpân. Pentru prima dată conducerea Primăriei Timișoara, alături de consilierii locali, au înțeles să se adreseze cauzei problemei, și anume stoparea abandonului de pui din gospodării. Impunerea sterilizării încurcă afacerile cu câini fără stăpân pentru că este singura metodă eficientă de a reduce numărului de animale fără deținător. Evident, pentru anumite persoane, sterilizarea animalelor și obligativitatea capturării exemplarelor agresive constituie o problemă. Dacă animalele nu vor fi sterilizate și dacă se va  putea ridica orice câine de pe domeniul public, ca și pâna acum, serviciul de ecarisaj va umple adăpostul deja suprapopulat cu animale blânde, iar câinii agresivi vor rămâne pe stradă“ a adăugat Ruxandra Bizera, reprezentatul Asociației Pet Hope Timișoara.

Asociația Pet Hope Timișoara regretă să constate că o structură precum Pro Democrația Timișoara a fost atrasă într-un demers de blocare a unei hotărâri extrem de benefice pentru comunitate și care este susținută de grupurile țintă vizate de HCL.

__________________________________________________

Primăria Timișoara ia măsuri pentru reducerea numărului de câini fără stăpân
15 martie 2013

Joi, 14 martie 2013, Consiliul Local Timișoara a aprobat Hotărârea conform căreia vor intra în vigoare urmatoarele:

  • Noua metodă de gestionare a câinilor fără stăpân este “capturarea – sterilizarea – și returnare în teritoriu” (cu excepția câinilor agresivi sau bolnavi și în afara zonei centrale a orașului);
  • Proprietarii de câini fără pedigree au obligația ca în decursul a 6 luni de zile să își sterilizeze animalele, în caz contrar riscă amenzi de la 500 la 1.000 ron (excepții constituie câinii utilitari și animalele a căror vârstă sau stare de sănătate nu permit operația de sterilizare);
  • Primăria va organiza campanii de sterilizare a câinilor cu și fără detinator, cu titlu gratuit pentru câinii fără stăpân și anumite cazuri sociale, fie la prețuri reduse (doar costul materialelor) pentru toți cetățenii orașului Timișoara.

Ce înseamnă această Hotărâre a Consiliului Local Timișoara?

  • Pentru prima dată, problema câinilor fără stăpân este abordată din punct de vedere al cauzei și nu al efectului. Sursa creșterii numărului de câini fără stăpân este abandonul puilor nedoriti din gospodării. Obligația sterilizării câinilor fără pedigree (al căror pui au risc crescut de abandon) va reduce considerabil numărul câinilor de pe străzile Timișoarei. Amenda mare pentru nesterilizarea câinelui fără pedigree este menită să descurajeze sfidarea hotărârii locale si aplicarea prevederilor legale. Persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare și nu își permit costurile unei operații de sterilizare se pot adresa primăriei și organizațiilor de protectie  pentru obtinerea de gratuitate la efectuarea operației de sterilizare a animalului.
  • Noua metodă “capturare-sterilizare-returnare în teritoriu” va economisi sute de mii de euro din bugetul local al orașului Timișoara, bani care pot fi folositi pentru spitale, școli sau grădinițe. Închiderea tuturor câinilor într-un adăpost ar fi presupus cheltuirea a milioane de euro în mai puțin de 2 ani de zile, iar străzile Timisoarei s-ar fi repopulat din nou pui abandonați.
  • Câinii blânzi vor fi returnați în teritoriu, astfel încât să existe întotdeauna locuri libere în adăpost pentru câinii agresivi care reprezintă un pericol pentru populație.
  • SC Danyflor, operatorul serviciului de management canin, este obligat sa ridice toți câinii agresivi, nu mai pot fi ridicați câini blânzi în locul celor periculosi, pe principiul că, oricum, toți trebuie luați de pe stradă. Astfel, scade considerabil riscul formării haitelor și al agresiunii împotriva oamenilor.

Cum poate fi îmbunătățită noua politică locală de gestionare a populației canine cu și fără stăpân?

  • Campanii de informare corectă a populației prin ziarul Primăriei, la avizierul scărilor de bloc și prin site-ul Primăriei. Dincolo de anunțul sancțiunii pentru nesterilizarea animalelor fără pedigree, cetățenilor trebuie să li se aducă la cunoștință motivarea hotărârii Consiliului Local și facilitățile de care beneficiază;
  • Extinderea acestui tip de politică locală, cel puțin, la nivelul zonei metropolitane Timișoara, pentru a evita migrarea câinilor fără stăpân și abandonul puilor din zonele învecinate.

___________________________________________________

Votul consilierilor locali timișoreni pentru managementul populației canine
13 martie 2013

Joi, 14 martie 2013, începând cu ora 15:00, reprezentanții Asociației Pet Hope vor participa la ședința Consiliului Local Timișoara în cadrul cărei va fi supus votului proiectul de Hotărâre a Consiliului Local privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu și fărムstăpân din municipiul Timișoara și a animalelor de companie. Participarea la ședințele Consiliului Local este permisă oricărui cetățean. Citește aici proiectul de HCL aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara.

____________________________________________________

Sedință de lucru privind noua metodă de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara
12 martie 2013

Luni, 11 martie 2013, Asociația Pet Hope a fost invitată telefonic de către reprezentații Primăriei Timișoara să participe la o întâlnire de lucru pe marginea proiectului de Hotărâre a Consiliului Local privind introducerea unei noi metode de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara.

Întâlnirea a avut loc marți, începând cu ora 10:00, iar proiectul de HCL prezentat de Compartimentul de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara a fost unul semnificativ diferit față de ultima variantă de lucru rămasă în discuție. Întreg proiectul de HCL a fost parcurs amendament cu amendament, participanții la întâlnire având posibilitatea să își afirme și să își susțină poziția față de conținutul viitorului act normativ.

În cadrul întâlnirii, cele două reprezentante ale Asociației Pet Hope au susținut argumentat metoda "Capturare-Sterilizare-Repunere în teritoriu" (CSR) a câinilor fără stăpân, cu păstrarea în adăpost doar a animalelor agresive. De asemenea, Asociația Pet Hope a propus amendarea noii forme a proiectului de HCL, după cum urmează:

  • Eutanasierea câinilor fără stăpân doar dacă suferă de boli incurabile constatate de medici veterinari de liberă practică, în conformitate cu prevederile legale naționale (excluderea posibilității de eutanasiere a câinilor fără stăpân în baza invocării unor vicii de comportament sau a agresivității față de alte animale sau oameni);
  • Asigurarea accesului reprezentanților organizațiilor pentru protecția animalelor la activitatea operatorului serviciului public de management al populației canine și al activității de ecarisaj în municipiul Timișoara;
  • Ridicarea animalelor fără stăpân de pe domeniul public doar în baza unor sesizări scrise, în conformitate cu prevederile legale naționale;
  • Stabilirea unor intervale de timp pentru anumite operațiuni desfășurate de  operatorul serviciului public de management al populației canine și al activității de ecarisaj în municipiul Timișoara
  • Completări tehnice privind definirea unor termeni folosiți în proiectul de HCL
  • Eliminarea articolelor din proiectul de HCL care contravin drepturilor legale ale proprietarilor de animale de companie și aplicării cu succes a metodei "CSR".

____________________________________________________

Manifestare împotriva taxei pe mai multe animale la Timișoara
9 martie 2013

Asociația Pet Hope Timișoara respectă acțiunea colegilor, care organizează acțiunea “Plimbare cu câinii - manifestare împotriva taxei/amenzii pe mai multe animale și a taxei pe caine”, decizia noastră fiind de a contesta pe căi legale Hotărârea Consiliului Local deja votată.
Am solicitat Primăriei Timișoara informații cu privire la conținutul HCL-ului, care prevedere taxa/amenda pe mai multe animale, iar de îndată ce vom cunoaște cu exactitate prevederile votate, vom acționa pentru contestarea acestui act normativ care poate contribui la abandonul câinilor cu stăpân. Asociația Pet Hope susține doar taxa pe câine fără pedigree nesterilizat, ca parte a unei politici locale coerente  de reducere a numărului de câini fără stăpân.

____________________________________________________

Mesaj privind taxa pe animale și impozitul general pe câine în Timișoara
4 martie 2013

Asociația Pet Hope nu a inițiat, nu a susținut și nu este de acord cu taxarea/amendarea proprietarilor care dețin mai mult de 2 animale, și, sub nicio formă, nu dorește un impozit pe animalul de companie, fie că acesta este de rasă sau nu (taxa generalizată). Din declarațiile domnului primar Nicolae Robu înțelegem că această taxă a fost propusă de organizațiile nonguvernamentale, astfel că, solicităm public ca asociațiile care au făcut această propunere sau cei care o susțin, să își enunțe motivația și argumentele.

Asociația Pet Hope a fost prima organizație care a atras atenția asupra suprataxării aberante care încurajează abandonul animalelor de companie și a anunțat administrația locală de intenția de a contesta pe toate căile o astfel de decizie (declarațiile au fost susținute inclusiv în cadrul unei emisiuni tv la Tele Europa Nova).

____________________________________________________

Pet Hope aduce la cunostinta persoanelor interesate, prezentarea si analiza taxelor pe animale de companie in cazul municipiului Timisoara
4 martie 2013

 

Scurt istoric

Pozitia Pet Hope

Puncte tari si puncte slabe

Analiza comparativa

Taxa pe mai multe animale de companie

4 martie 2013: Votată și nepublicată

Update 11 martie 2013: Primaria Timisoara a publicat pe site-ul propriul HCL-ul care prevede taxarea persoanelor care dețin mai mult de doi câini și două pisici

Citește aici HCL-ul publicat pe site-ul primăriei.

Update 29 martie 2013: Consiliul Local Timișoara a votat respingerea solicitării de revocare a acestui HCL, taxa rămâne în vigoare, însă cuantumul ei nu este stabilit, făcând imposibilă aplicarea de facto a HCL-ului

 

In sedinta de Consiliu Local Timisoara din 26 februarie 2013, 21 dintre cei 22 consilierii locali au votat pentru exinderea limitarii numarului de animale si in cazul gospodariilor individuale (exista o Hotarare de Consiliu Local care limita numarul de animale detinute in cazul gospodariilor cu spatiu comun – apartamente sau case cu curte comuna).

 

Initiativa apartine Politiei Locale.

 

Informatiile despre aceasta taxa sunt extrase din articolele de presa si/sau declaratiile publice ale reprezentantilor Primariei Timisoara.

Pet Hope nu este de acord cu aceasta taxa/amenda.

 

Pet Hope a monitorizat site-ul primariei pentru identificarea formei finale a Hotararii de Consiliu Local votata in 26 februarie, insa pana in data de 4 martie 2013 nu a fost publicata nicio informatie in acest sens.

 

Pet Hope a solicitat Primariei Timisoara forma finala a HCL-ului din 26 februarie 2013, alaturi de procesul verbal al sedintei de Consiliu Local. Citeste aici solicitarea Pet Hope.

Puncte slabe:

  1. nu au fost prezentate argumente clare in legatura cu modul in care aceasta prevedere va contribui la reducerea numarului de caini fara stapan sau la bunastarea animalelor in general
  2. hotararea incurajeaza abandonul animalelor de companie

 

Puncte tari: in contextul actual, nu exista.

Spre deosebire de taxa pe animal nesterilizat, taxa pe mai multe animale de companie este deja votata de Consiliul Local Timisoara.

 

Pana la data de 4 martie 2013 nu a fost adusa la cunostinta publicului forma finala a HCL-ului votat de Consiliul Local in 26 februarie 2013.

 

Amenda pentru caine fara pedigree nesterilizat

 

4 martie 2013: Publicata, dar "ne-votata"

Citeste aici ultima variantă a proiectului agreat de Pet Hope în 7 februarie 2013.

 

Update 12 martie 2013: proiectul de HCL a dobândit o nouă formă, elaborată de compartimentul de specialitate al primăriei, ținând cont de principile și metodele recomandate de Pet Hope. Taxa pe câine fără pedigree nesterilizat a devenit amendă în cadrul proiectului de HCL.

Citește aici proiectul de HCL

Update 14 martie 2013: cu mici modificări HCL-ul care prevede amenda pe câine fără pedigree nesterilizat a fost votat de 18 consilieri locali din 21 prezenți.

Update 24 martie 2013: HCL-ul este contestat pentru presupusa nerespectare a prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională

Citește aici articolele din Tion.ro și DeBanat.ro .

Update 25 martie 2013: Asociația Pet Hope explică legalitatea HCL-ului, fiind votat ca și act normativ în procedură de urgență și atrage atenția asupra consecințelor grave cauzate de posibila revocarea acestuia

Citește aici articolele din

Ora de Stiri, Adevarul, Vest24.ro si PressAlert

Update 29 martie 2013: Consiliul Local a votat respingerea solicitării de revocare a acestui HCL, prevederile acestuia rămân în vigoare, se așteaptă normele metodologice

 

 

Odata cu schimbarea conducerii Primariei Timisoara, din iulie 2012, Pet Hope a intensificat procesul de lobby si advocacy pentru introducerea metodei Capturare-Sterilizare-Returnare si a propus un proiect de HCL care prevede, ca parte a unui set de masuri pentru reducerea numarului de caini fara stapan, introducerea unei amenzi pe caine fara pedigree nesterilizat.

 

Principala sursa pentru cresterea numarului de  caini fara stapan este practica abandonului puilor nedoriti in gospodarie. Anual, mii de pui sunt aruncati pe domeniul public, doar cateva sute ajungand in grija organizatiilor de protectie a animalelor, fiind dati ulterior spre adoptie internationala sau nationala.

Pet Hope sustine amenda pe caine fara pedigree nesterilizat, doar in contextul unei campanii de sterilizare in masa, atat a cainilor cu si fara detinator, si daca Primaria Timisoara asigura gratuitate pentru sterilizarea cainilor cu  detinator (cel putin cazurile sociale).

Puncte tari:

  1. prin sterilizarea cainilor cu detinator se opreste sursa abandonului de pui pe domeniul public
  2. prin sterilizarea cainilor fara detinator se stopeaza inmultirea necontrolata a animalelor pe strazi
  3. conform rapoartelor europene si a exemplelor de succes internationale, aplicarea metodei sterilizarii, inclusiv la cainii metisi cu stapan, este singura masura eficienta pentru reducerea numarului de animale fara stapan.
  4. Sterilizarea cainilor cu stapan din banii de la bugetul local este mai ieftina decat incarcerarea cainilor fara stapan rezultati din abandonul puilor

 

Puncte slabe:

  1. lipsa de informare a cetatenilor cu privire la conditiile introducerii metodei CSR si a campaniilor de sterilizare in masa (stare de confuzie in randul populatiei)
  2. deficientele de comunicare ale autoritatii locale cu privire la promovarea acestei solutii (mesaje selective, uneor contradictorii)
  3. afectarea unui numar redus de posesori responsabili de caini fara pedigree, care din diverse motive nu doresc sterilizarea animalului (cazurile medicale in care nu se poate practica sterilizarea sunt scutite de amenda)

Amenda pe caine fara pedigree nesterilizat nu este votata de Consiliul Local Timisoara, iar la data de 4 martie nu intrase in consultare publica sau pe ordinea de zi a Consiliului Local.

 

Amenda pe caine fara pedigree nesterilizat este parte a unui set integrat de masuri (coertitie –informare-educatie-incurajarea practilor legale si dezirabile).

 

Amenda pe caine fara pedigree nesterilizat are un obiectiv clar: reducerea numarului de pui abandonati pe domeniul public, implicit reducerea numarului de caini fara stapan existenti pe strazile Timisoarei.

 

Update 14 martie 2013: amenda pe câine fără pedigree nesterilizat a fost votată de Consiliul Local Timișoara, cuantumul amenzii fiind între 500 și 1.000 ron.

 

Update 29 martie 2013: amenda pe câine fără pedigree nesterilizat rămâne în vigoare

Impozit  pe animale de companie (de rasa sau nu)

"Ne-publicata" si "ne-votata"

Aparuta in presa si sub numele de "taxa generalizata" nu are nici un draft publicat si nu este pe ordinea de zi a Consiliului Local Timisoara.

Posibilitatea introducerii unei astfel de taxe/impozit s-a desprins doar din diverse declaratii ale primarului Nicolae Robu.

 

Propunerea a aparut din dorinta de aliniere la practicile europene.

 

Nu exista informatii sau o motivatie oficiala care sa sustina aceasta propunere

Pet Hope nu sustine acest impozit.

 

Pet Hope considera introducerea acestui impozit ca fiind prematur in contextul economic-social existent si in absenta unei campanii de informare si educare a proprietarilor de animale.

 

Pet Hope considera prioritara rezolvarea problemei animalelor fara stapan.

Puncte slabe:

  1. incurajeaza abandonul animalelor de companie
  2. incurajeaza ne-inregistrarea animalelor in registrul animalelor de companie si detinerea animalelor “la negru”.
  3. incurajeaza atitutini neconstructive si comportamente punitive fata de animalele fara stapan.

 

Puncte tari:

Nu exista in momentul de fata.

Impozitul pe caine nu a fost votat de Consiliul Local Timisoara.

______________________________________________________

Pozitia Asociatiei Pet Hope privitor la consultarea publica electronica initiata de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, in data de 3 martie 2013 (continutul sondajului domnului primar il gasiti atasat)
4 martie 2013

Asociatia Pet Hope sustine initiativa Primariei Timisoara de a se adresa cauzei problemei animalelor fara stapan aflate pe strazile orasului nostru si nu efectelor acestei probleme asa cum au facut reprezentantii primariei in trecut.

Asociatia Pet Hope este de acord cu domnul primar Nicolae Robu ca un adapost cu un numar mai mare de locuri nu reprezinta o solutie viabila pentru reducerea numarului de caini fara stapan. Costurile ar fi imposibil de suportat din bani publici.

Asociatia Pet Hope saluta confirmarea de catre domnul primar Nicolae Robu a metodei CSR (Capturare-Sterilizare-Returnare) ca unica solutie eficienta pentru reducerea numarului de caini fara stapan (punctele 1 – 3 din sondaj). Precizam ca din expresia “exportul cainilor” intelegem incurajarea adoptiilor internationale.

Asociatia Pet Hope se declara impotriva taxei/amenzii pe mai multe animale de companie si impotriva impozitului pe caine, fie el de rasa sau nu (punctul 4 din sondaj). Desi impozitul pe caine constituie o practica europeana, in momentul de fata, din punct de vedere economic-social si al prioritatilor de rezolvat, nu consideram oportuna introducerea acestei prevederi. In conditiile actuale, astfel de taxe ar incuraja abandonul animalelor de companie.

Asociatia Pet Hope sustine taxa pe caine fara pedigre nesterilizat deoarece este parte a unui set de masuri menit sa reduca numarul de caini fara stapan. Sursa principala a sporirii animalelor fara stapan aflate pe strada este practica abandonului pe domeniul public al puilor nedoriti in gospodarie. Sustinem taxa pe caine fara pedigree nesterilizat in conditiile in care Primaria, asa cum a anuntat, va asigura pentru 24 de luni posibilitatea sterilizarilor gratuite, in special pentru cazurile sociale (proprietari de animale care nu-si permit costurile operatiei de sterilizare).

Prezenta pozitie oficiala reprezinta de asemenea punctul de vedere al  Federatiei  Nationale pentru Protectia Animalelor si al sustinatorilor Pet Hope, care nu sunt in mod neaparat membri sau voluntari ai asociatiei noastre.

Anexa: continutul sondajului electronic initiat de domnul primar Nicolae Robu in data de 3 martie 2013, pe reteaua de socializare Facebook

SONDAJ PRIVIND PROBLEMA CÂINILOR ÎN TIMIȘOARA

Dragi prieteni,

Așa cum sper că ați remarcat cu toții, pe parcursul celor 8 luni de când subsemnatul sunt primar al Timișoarei, s-au organizat continuu acţiuni de hingherit şi sterilizat asupra câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului nostru, reuşindu-se împuţinarea lor considerabilă. Considerabilă, dar nicidecum mulţumitoare. Toate aceste acţiuni costă enorm. Ţinerea câinilor în adăposturi costă şi mai şi şi, în plus, capacitatea adăposturilor este cu un ordin de mărime sub necesar. Mai adăugăm că an de an, peste o mie de cetăţeni ai Timişoarei sunt muşcaţi de câini, ceea ce este regretabil şi inadmisibil o dată din punct de vedere al suferinţelor celor muşcaţi, iar a doua oară din punct de vedere al costului tratamentului antirabic pe care ei trebuie să-l urmeze. Iată de ce se impun măsuri ferme la nivelul cauzelor care au condus la înmulţirea câinilor, şi nu numai la nivelul efectelor, ca până acum. Iar cauzele sunt creşterea de către unii cetăţeni a unui număr mare de câini, mai ales la case, dar pe scară destul de mare şi la bloc, câini care, în plus, nu sunt sterilizaţi şi, pe cale de consecinţă se înmulţesc, puii lor ajungând inevitabil pe stradă.

Ce am început să facem şi vrem să facem în continuare:

1. Să prindem câinii fără stăpân

2. Să-i sterilizăm

3a. Să-i exportăm, la scara maximă la care putem să o facem

3b. Să-i dăm spre adopţie cu asumarea de către adoptatori a pasibilităţii de a fi sancţionaţi dacă câinii adoptaţi sunt regăsiţi pe stradă

3c. Să-i lăsăm din nou pe străzi dacă în termen de x zile nu sunt nici exportaţi, nici adoptaţi, adăposturile fiind oricum neîncăpătoare şi costisitoare

4. Să interzicem ţinerea a mai mult de 2 câini în apartamentele de bloc şi în locuinţele cu curţi comune, respectiv să descurajăm prin taxe ţinerea a mai mult de 2 câini în gospodăriile individuale (la case)

5. Să obligăm toţi deţinătorii de câini care nu sunt de rasă să şi-i sterilizeze într-un termen fixat, noi aducându-le în cartier clinici mobile de sterilizare, iar pt. cazurile sociale, suportând chiar şi costul sterilizării

6. Să aplicăm amenzi drastice celor care boicotează demersurile Primăriei de a rezolva problema câinilor -lezând prin aceasta interesul public!-, prin adoptarea de câini şi apoi lăsarea lor din nou pe stradă, prin ținerea mai multor câini decât le este permis, respectiv prin nesterilizarea câinilor lor care nu sunt de rasă

Menţionez că în contextul căutării de soluţii la problema câinilor, s-a mai propus aplicarea unei taxe generalizate pt. orice câine ţinut –fie el de rasă sau nu-, dar eu NU SUNT DE ACORD cu această taxă, chiar dacă ea ar putea fi justificată prin cheltuielile pe care municipalitatea le are de făcut, incontestabil, conex câinilor. 

Dacă sunteţi de acord cu cele de mai sus, vă rog să clicuiţi “Like”. Dacă nu sunteţi de acord, postaţi “Dislike”.

______________________________________________________

Pet Hope luptă pentru o noua metodă de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara
11 februarie 2013

În cursul zilei de joi, 7 februarie 2013, părțile implicate în definitivarea propunerii de Hotărâre de Consiliu Local privind gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara au ajuns la un acord privind forma finală a documentului care, în scurt timp, va fi înscris pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara. Din informatiile pe care le deținem, urmează ca, în cursul săptămânii 11 -15 februarie 2013, Primăria Municipiului Timișoara să anunțe data dezbaterii publice privind acest proiect de HCL. Asociația Pet Hope vă va ține la curent și va promova data dezbaterii publice, astfel încât, toate persoanele interesate să aibe posibilitatea să își exprime opinia privind gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara. Citește sau descarcă aici propunerea de HCL.

Dacă după lecturarea propunerii de HCL ai o părere argumentată cu privire la conținutul documentului sau dorești să propui o modificare sau o reformulare a unui articol din proiect, te rugăm să ne trimiți opinia ta, structurată după modelul de mai jos, la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Până în momentul în care va fi introdusă pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara, propunerea de HCL încă mai poate fi modificată sau ajustată, dacă există argumente coerente care să nu aducă atingere dispozițiilor generale ale proiectului.

Model de formulare a unei opinii

  • Numele și prenumele persoanei care formulează opinia (nu acceptăm opinii anonime)
  • Vârsta:
  • Telefon/Email:
  • Localitatea de reședință:
  • Posesor de animal de companie: (precizați da sau nu)
  • Conținutul opiniei: (exprimați părerea dvs)
  • Data formulării opiniei:

ATENTIE: emailul trimis către Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza va avea titlul "Opinie HCL - numele tau".

Ne asumăm exclusiv preluarea opiniilor formulate după modelul de mai sus, care conțin toate câmpurile completate. Opiniile preluate vor fi transmise către Primăria Municipiului Timișoara. Nu vom integra opiniile exprimate într-un limbaj vulgar. Datele de contact (telefon și email) ale persoanelor care exprimă opinii nu vor fi făcute publice, însă numele și/sau conținutul opiniilor pot fi publicate pe site-ul nostru sau folosite în comunicatele de presă sau alte materiale de promovare.

| UPDATE 12 februarie 2013: proiectul de HCL rămâne, pentru încă o săptămână, în lucru la compartimentele de specialitate ale Primăriei Timișoara, cu scopul de a concluziona asupra soluției optime din punct de vedere tehnico-financiar pentru aplicarea corectă și legală a taxei pe câine fără pedigree și nesterilizat. Cu excepția reformulării acestei prevederi, preconizăm că restul conținutului HCL-ului va rămâne neschimbat.  Citește aici declarațiile viceprimarului Dan Diaconu, după publicarea proiectului de HCL.

| UPDATE 22 februarie 2013: proiectul de Hotărâre de Consiliu Local rămâne în lucru la compartimentele de specialitate ale Primăriei Municipiului Timișoara, din informațiile pe care le deținem, urmând să fie pus în dezbatere publică în prima jumătate a lunii martie 2013. Primăria Timișoara are în vedere posibilitatea scăderii cuantumului taxei/impozitului pentru cainele fără pedigree și nesterilizat (varianta de lucru a proiectului de HCL prevedea suma de 100 ron, iar Primăria Timișoara analizează în prezent oportunitatea reducerii acestei sume ).

______________________________________________________

Poziția Asociației Pet Hope Timișoara cu privire la introducerea taxei pe câine nesterilizat anunțată de primarul orașului Timișoara, Nicolae Robu
29 ianuarie 2013

Asociația Pet Hope a inițiat și a participat la elaborarea unui proiect de HCL care prevede un set de măsuri destinate gestionării eficiente a populației canine fără stăpân din Timișoara. Printre măsurile menite să reducă numărul câinilor fără stăpân din Timișoara, proiectul de hotărâre de consiliu local include și taxa pe câine fără pedigree și nesterilizat.

Aducem la cunoștința iubitorilor de animale că, în varianta propusă de Asociația Pet Hope Timișoara, taxa pe câine fără pedigree și nesterilizat va intra în vigoare în condițiile in care, timp de 2 ani de zile din momentul adoptării HCL-ului, proprietarii de câini fără pedigree vor avea posibilitatea să își sterilizeze animalele în mod gratuit, în cadrul unui program finanțat de Primăria Timișoara. Proprietarii de câini fără pedigree care nu vor dori să beneficieze de gratuitate, vor putea steriliza animalele la oricare medic veterinar atâta timp cât fac dovada acestei acțiuni (mențiunea medicului veterinar cu parafa, în carnetul de sănătate al animalului). Vor face excepție de la prevederile HCL-ului, câinii utilitari și câinii fără pedigree și nesterilizați a căror stare de sănătate nu permite intervenția chirurgicală, aspect dovedit prin diagnostic și certificat medical eliberat de medicul veterinar.

Câinii fără stăpân aflați acum pe străzile Timișoarei provin în cea mai mare parte din abandonul puilor nedoriți din gospodării. După perioadele de împerechere, zilnic, zeci de puii sunt abandonați în parcuri, scări de bloc sau alte locuri publice. Desigur că Asociația Pet Hope Timișoara a solicitat Primăriei Timișoara o campanie de sterilizare a câinilor fără stăpân și se implică activ, cu resurse proprii, în sterilizarea câinilor aflați pe stradă, însă atâta timp cât cetățenii continuă să abandoneze puii, indiferent de soluțiile propuse de Pet Hope sau de primărie, câinii fără stăpân vor continua să existe pe străzi.

Pet Hope Timișoara a recomandat ca banii rezultați din taxa colectată de la proprietarii câinilor fără pedigree și nesterilizați să fie utilizați pentru campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân, cu returnarea acestora în teritoriu. Asociația Pet Hope s-a declarat împotriva construirii de adăposturi de animale gigant, deoarece prezintă un risc ridicat să devină focare de infecții, iar întreținerea lor presupune costuri exorbitante pentru administrația locală.

În concluzie, în ciuda celor reflectate în presă, nu vorbim despre un impozit pe câine în general, ci despre o taxă pe câine fără pedigree și nesterilizat, în condițiile în care cetățenii vor avea la dispoziție până la 2 ani de zile în care își pot steriliza gratuit animalul, într-un program finanțat de Primăria Timișoara.

Proiectul de HCL propus de Asociația Pet Hope Timișoara și preluat de Primăria Timișoara se află în fază finală de elaborare în cadrul compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei Timișoara, urmând ca, în scurt timp, să fie făcut public pentru a fi supus consultării publice. În momentul în care proiectul de HCL va atinge forma finală și va fi publicat de către Primăria Timișoara, Pet Hope va disemina documentul și îl va promova prin canalele de comunicare proprii.

______________________________________________________

Gestionare eficientă a câinilor fără stăpân din Timișoara
iulie 2012

Asociația Pet Hope a înaintat către Primăria Timișoara un proiect pentru implementarea unei noi strategii de gestionare a populației canine din oraș, cu scopul de a reduce numărul câinilor fără stăpân. Click aici pentru a citi proiectul adus la cunoștinta edililor timișoreni.

pentru regulamentul de deținere a animalelor de companie
 

Redirecţionează 3,5%

Citește aici cât de simplu este să redirecționezi 3,5% către Pet Hope
.

Dacă ai colegi de serviciu, prieteni sau membri ai familiei care nu și-au pus problema direcționării procentului de 3,5%, le poți sugera completarea formularului 230 pentru Pet Hope Timișoara. Nu este nevoie să depună formularul la Administrația Financiară, ne putem ocupa noi de acest aspect.

Donează 3,5% din impozitul pe venit

__________________________________________

Mi-am piedut câinele, ce fac?

Mini-ghid cu recomandări care vor reduce şansele de a vă pierde câinele şi vă vor ajuta să-l găsiţi atunci când l-aţi pierdut.

Click aici pentru detalii

__________________________________________

Raportează către Poliția Animalelor

Trimite o petiție: Click aici

__________________________________________

Raportează un abuz

Citeşte recomadările noastre aici

__________________________________________

Înainte şi după salvare
Click aici pentru a vedea imagini înainte şi după salvarea animaluţelor.

Cazuri de succes - Înainte şi după

__________________________________________

Asociația Pet Hope funcționează exclusiv din donații și sponsorizări, donația ta, oricât de mică, ar contribui la salvarea unui câine fără stăpân.

Asociația Pet Hope nu a primit și nu primește fonduri de la vreo primărie, de la stat sau din fonduri europene.

Dacă nu dorești să contribui cu bani, animăluțele deja salvate s-ar bucura de hrană, vaccinuri, deparazitări sau medicamente.

Dacă poți să ne ajuți, te rugăm să ne contactezi la adresa pet.hope.association@gmail.com sau la numărul de telefon 0723.004.769.

__________________________________________

În atenția proprietarilor
cu animale de rasă:

Împerechere animalelor de rase diferite nu duce la obținerea unor pui deosebiți care să păstreze exclusiv calitățile părinților. Pe lângă eventualele accidente genetice, puii astfel rezultați sunt metiși, fără valoare comercială sau expozițională, iar din perspectiva adopției, faptul că au avut părinți de rasă, nu este de folos în căutarea unui viitor stăpân. Pe lista de adopții, un pui din părinți de rasă are aceleași șanse și același statut ca un metis abandonat pe stradă. Dacă animalul dumneavoastră are pedigree sau din motive de sănătate nu este vizat de obligativitatea sterilizării, asigurați-vă că nu se montează întâmplător. Dacă sunteți proprietarul a doi câini nesterilizați, mascul și femelă, separați corespunzator animalele în perioada de călduri a femelei. O sarcină nedorită a femelei, pe lângă efortul de a găsi familii de adopție pentru pui, vă face părtaș la înmulțirea numărului de câini metiși aflați în cautarea unei case.