Informații sterilizări Timișoara și împrejurimi
Telefon:
0723 004769
(vă rugăm să respectați indicațiile primite prin SMS)
_______________________________

Sterilizează animalul tău de companie
Citeşte aici de ce este indicat să sterilizezi/ castrezi animalul tău de companie.

Sterilizează animalul tău de companie

_______________________________

Despre sterilizările gratuite
Citește mai mult aici

Coperta ghid

___________________________

Marcarea animalelor de companie sterlizate
Citește mai mult aici

Coperta ghid

Home Sterilizări Microcip și sterilziare la câini

Microcip și sterilizare la câini

Microciparea tuturor câinilor și sterilizarea câinilor fără pedigree este OBLIGATORIE
25 februarie 2015

Dragi proprietari și protectori de animale,
Așa cum probabil deja stiți, data de 1 ianuarie 2015 a fost termenul limită pentru microciparea tuturor animalelor pe care le dețineți și pentru sterilizarea celor fără pedigree. Pentru a preveni amendarea persoanelor bine intenționate dar mai puțin informate, aducem în atenția dvs următoarele informații:

De la inceput acestui an, toţi proprietarii de câini au obligaţia să identifice prin microcipare şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la un medic veterinar autorizat.

Câinii nou născuţi cu proprietar se microcipează și se înregistrează în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea lor în spaţii publice.

În cazul câinilor nemicrocipați, înregistrarea în RECS se realizează obligatoriu odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate.
Amenda pentru stăpânii care nu și-au microcipat câinii este cuprinsă între 2.000 și 5.000 lei. În plus, câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân şi sunt trataţi ca atare, riscând să fie luați oricând de hingheri!

Toţi deţinătorii de câini deja microcipati au obligaţia de a se prezenta la medicul veterinar, singurul competent să stabilească calitatea microcipului, în vederea înregistrării animalelor în RECS şi primirea noilor carnete de sănătate.

De asemenea, tot ianuarie 2015 a fost termenul limită pentru sterilizarea câinilor fără pedigree, în momentul de față proprietarii care nu respectă legislația riscând amenzi cuprinse intre 5.000 și 10.000 lei. La fel se pedepseşte şi încredinţarea câinilor spre revendicare şi adopţie fără a fi identificaţi.
Sterilizarea animalului aduce mari beneficii stăpânului și influențează pozitiv sănătatea animalelor. Femelele devenind gestante sau născând pui nu devin mai mature, nici fizic nici mental. Mai mult, există șanse mari ca o sarcină să declanșeze probleme serioase de sănătate la mamă și să ducă la moartea puilor. Riscul de infecție uterină și ale glandelor mamare poate fi evitat prin sterilizare, pentru explicarea mai multor beneficii ale sterilizării adresați-vă medicului veterinar.
Câinii de rasă fără pedigree pot fi scutiți de sterilizare doar dacă stăpânii solicită eliberarea unui pedigree de tip C, după participarea la expoziții chinologice de frumusete tip CAC și obțin cel puțin 2 calificative “foarte bine pentru femele” și 2 calificative “excelent” pentru masculi (exceptie fac rasele Ciobanesc German, Boxer German, Dobermann, Rottweiler, Amstaff, Husky, Cocker Spaniel Englez care nu beneficiază de posibilitatea obținerii unui astfel de pedigree C).
Este important ca aceste informații să ajungă la cât mai multe persoane, de aceea vă rugăm să povestiți mai departe familiei dvs, prietenilor, vecinilor sau colegilor. Dacă știți persoane care au o situație financiară dificilă și nu au bani să microcipeze și să sterilizeze, încurajați-i să ia legătura cu asociațiile de protecție a animalelor. Astfel pot obține reduceri de prețuri de la medicii veterinari sau chiar pot fi incluși în campanii de sterilizare gratuită a animalelor. Intrarea în legalitate a animalelor este menită să strângă și să certifice legătura dintre patruped și stăpân, încercările de abandon fiind  sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 lei, iar orice cruzime asupra animalului poate atrage pușcăria de la 3 luni la un an sau în cel mai bun caz amendă penală.

Alte informații utile:

  • microcipul este cea mai simplă și eficientă metoda de identificare și individualizare a câinilor, fiind mult mai sigură și mai puțin invazivă decât tatuarea;
  • microcipul dovedește proprietatea dvs asupra animalului, un eventual hoț sau persoană rau intenționată care vrea să vă ia câinele va putea fi pedepsită;
  • microcipul poate salva viața unui câine pierdut sau rătăcit deoarece este legătura directă între proprietar și animal, inclusiv cu număr de contact;
  • medicii veterinari pot refuza acordarea de tratament animalelor fără microcip;
  • costul microcipării, înregistrării în RECS și al sterilizării obligatorii sunt suportate de către stăpân;
  • înregistrarea în RECS presupune și introducerea datelor dvs personale și a datelor de contact, așadar este recomandat să le aveți pregătite la vizita la medicul veterinar;
  • RECS este gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari;
  • proprietarii de câini au obligația de a informa medicul veterinar în termen de șapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariția, furtul sau donarea animalului înregistrat, în RECS vor fi înregistrate scimbarea datelor proprietarului și noua adresă;
  • în cazul morții animalului, proprietarii au obligația de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidență și consemnarea decesului în carnetul de sanatate;
  • circulația câinilor pe teritoriul României este permisă doar dacă animalele sunt înregistrate și microcipate și sunt însoțite de carnetul de sănătate.
 

Redirecţionează 3,5%

Citește aici cât de simplu este să redirecționezi 3,5% către Pet Hope
.

Dacă ai colegi de serviciu, prieteni sau membri ai familiei care nu și-au pus problema direcționării procentului de 3,5%, le poți sugera completarea formularului 230 pentru Pet Hope Timișoara. Nu este nevoie să depună formularul la Administrația Financiară, ne putem ocupa noi de acest aspect.

Donează 3,5% din impozitul pe venit

__________________________________________

Mi-am piedut câinele, ce fac?

Mini-ghid cu recomandări care vor reduce şansele de a vă pierde câinele şi vă vor ajuta să-l găsiţi atunci când l-aţi pierdut.

Click aici pentru detalii

__________________________________________

Raportează către Poliția Animalelor

Trimite o petiție: Click aici

__________________________________________

Raportează un abuz

Citeşte recomadările noastre aici

__________________________________________

Înainte şi după salvare
Click aici pentru a vedea imagini înainte şi după salvarea animaluţelor.

Cazuri de succes - Înainte şi după

__________________________________________

Asociația Pet Hope funcționează exclusiv din donații și sponsorizări, donația ta, oricât de mică, ar contribui la salvarea unui câine fără stăpân.

Asociația Pet Hope nu a primit și nu primește fonduri de la vreo primărie, de la stat sau din fonduri europene.

Dacă nu dorești să contribui cu bani, animăluțele deja salvate s-ar bucura de hrană, vaccinuri, deparazitări sau medicamente.

Dacă poți să ne ajuți, te rugăm să ne contactezi la adresa pet.hope.association@gmail.com sau la numărul de telefon 0723.004.769.

__________________________________________

În atenția proprietarilor
cu animale de rasă:

Împerechere animalelor de rase diferite nu duce la obținerea unor pui deosebiți care să păstreze exclusiv calitățile părinților. Pe lângă eventualele accidente genetice, puii astfel rezultați sunt metiși, fără valoare comercială sau expozițională, iar din perspectiva adopției, faptul că au avut părinți de rasă, nu este de folos în căutarea unui viitor stăpân. Pe lista de adopții, un pui din părinți de rasă are aceleași șanse și același statut ca un metis abandonat pe stradă. Dacă animalul dumneavoastră are pedigree sau din motive de sănătate nu este vizat de obligativitatea sterilizării, asigurați-vă că nu se montează întâmplător. Dacă sunteți proprietarul a doi câini nesterilizați, mascul și femelă, separați corespunzator animalele în perioada de călduri a femelei. O sarcină nedorită a femelei, pe lângă efortul de a găsi familii de adopție pentru pui, vă face părtaș la înmulțirea numărului de câini metiși aflați în cautarea unei case.