Sterilizează animalul tău de companie
Citeşte aici de ce este indicat să sterilizezi/ castrezi animalul tău de companie.

Sterilizează animalul tău de companie

_______________________________

Raportează un abuz

Citeşte recomadările noastre aici

_______________________________

Mi-am piedut câinele, ce fac?

Mini-ghid cu recomandări care vor reduce şansele de a vă pierde câinele şi vă vor ajuta să-l găsiţi atunci când l-aţi pierdut.

Click aici pentru detalii

_______________________________

Home Legal Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Câte animale am voie să deţin?
Timişoara, octombrie 2015

Conform normelor metodologice de aplicare a Legii 205/2004 privind protecția animalelor, adoptate prin Ordin 523/2008, art. 4,  ”numărul de animale, cu excepţia animalelor sălbatice, deţinut de o persoană fizică sau juridică, nu este restricţionat, cu condiţia respectării normelor de sănătate, protecţie şi bunăstare a acestora”. Pe cale de consecință, orice persoană ar putea deține oricâte animale dorește, atâta timp cât respectă nomele legale de deținere a animalelor.

În ciuda acestei prevederi legale cu valoare ierarhică superioară reglementărilor cuprinse într-o hotărâre de consiliu local, în mai multe orașe din România Consiliile Locale au adoptat, cu sau fără dezbatere publică, hotărâri prin care restricționează sau limitează numărul de animale deținute. Aceleași hotărâri au condiționat abuziv, în mod suplimentar și ilegal, deținerea de animale, pe baza unor criterii pur arbitrare.

Din fericire, au existat mai multe inițiative ale organizațiilor de profil prin care astfel de hotărâri abuzive și ilegale au fost atacate în instanțele de judecată. Spre bucuria noastră, majoritatea instanțelor sesizate au decis favorabil contestatarilor, anulând hotărârile de consiliu local respective. Rezultatul în acele cazuri este că numărul de animale deținute nu este restricționat sau condiționat ilegal.

Din nefericire însă, acesta nu este și cazul orașului nostru.

Asociația noastră a întreprins la finele anului 2014 un litigiu care a vizat anularea HCL 371/2007 care restricționează numărul de animale deținute și impune condiții suplimentare de deținere față de cele reglementate prin alte acte normative cu valoare ierarhică superioară.

Cu maximă dezamăgire am constatat că instanțele de judecată locale au considerat HCL-ul în cauză ca fiind legal, în ciuda tuturor argumentelor și a precedentelor legale prezentate. Considerăm soluția instanțelor de judecată ca fiind profund criticabilă, ilegală și neechitabilă.

Pe cale de consecință, deși apreciem că este vădit nelegală, în Timișoara deținerea de animale rămâne restricționată și condiționată abuziv (a se vedea HCL 371/2007).

Astfel, conform HCL 371/2007, pct. 21, lit. c, deținerea unui număr mai mare de două animale de companie (câini, pisici) într-un apartament reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 800 lei la 1.000 lei.

Conform aceluiași HCL, pct. 21, lit. g, deținerea animalelor în apartamente, fără acordul scris și ștampilat al asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, obținut în baza acordului expres al vecinilor apartamentelor limitrofe, reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 800 lei la 1.000 lei.

Pentru proprietarii de case, același HCL impune păstrarea unei limite de cel puțin 10m a amplasamentului adăpostului câinelui față de imobilele învecinate respectiv față de apartamentele din curțile de folosință comună. Nerespectarea acestei obligații resprezintă contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 800 lei la 1.000 lei.

Condiții specifice de deținere sunt reglementate în sarcina persoanelor juridice la pct. 21, lit. i,j,k, iar nerespectarea acestora constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională.

Precizăm și faptul că art. 8 pct. 3 din OUG 155/2001 (amendat de Legea 258/2013) reglementează condiții speciale la adopția câinilor din adăposturi.

 

Înainte şi după salvare
Click aici pentru a vedea imagini înainte şi după salvarea animaluţelor.

Cazuri de succes - Înainte şi după

__________________________________________

Asociația Pet Hope funcționează exclusiv din donații și sponsorizări, donația ta, oricât de mică, ar contribui la salvarea unui câine fără stăpân.

Asociația Pet Hope nu a primit și nu primește fonduri de la vreo primărie, de la stat sau din fonduri europene.

Dacă nu dorești să contribui cu bani, animăluțele deja salvate s-ar bucura de hrană, vaccinuri, deparazitări sau medicamente.

Dacă poți să ne ajuți, te rugăm să ne contactezi la adresa pet.hope.association@gmail.com sau la numărul de telefon 0723.004.769.

__________________________________________

__________________________________________

În atenția proprietarilor
cu animale de rasă:

Împerechere animalelor de rase diferite nu duce la obținerea unor pui deosebiți care să păstreze exclusiv calitățile părinților. Pe lângă eventualele accidente genetice, puii astfel rezultați sunt metiși, fără valoare comercială sau expozițională, iar din perspectiva adopției, faptul că au avut părinți de rasă, nu este de folos în căutarea unui viitor stăpân. Pe lista de adopții, un pui din părinți de rasă are aceleași șanse și același statut ca un metis abandonat pe stradă. Dacă animalul dumneavoastră are pedigree sau din motive de sănătate nu este vizat de obligativitatea sterilizării, asigurați-vă că nu se montează întâmplător. Dacă sunteți proprietarul a doi câini nesterilizați, mascul și femelă, separați corespunzator animalele în perioada de călduri a femelei. O sarcină nedorită a femelei, pe lângă efortul de a găsi familii de adopție pentru pui, vă face părtaș la înmulțirea numărului de câini metiși aflați în cautarea unei case.