Informații sterilizări Timișoara și împrejurimi
Telefon:
0723 004769
(vă rugăm să respectați indicațiile primite prin SMS)
_______________________________

Sterilizează animalul tău de companie
Citeşte aici de ce este indicat să sterilizezi/ castrezi animalul tău de companie.

Sterilizează animalul tău de companie

_______________________________

Despre sterilizările gratuite
Citește mai mult aici

Coperta ghid

___________________________

Marcarea animalelor de companie sterlizate
Citește mai mult aici

Coperta ghid

Home Activităţi Rapoarte și monitorizări

Rapoarte și monitorizări

Rezultate monitorizării activității serviciului de ecarisaj Danyflor
13 februarie - 13 iunie 2013

Asociaţia Pet Hope a fost sesizată în repetate rânduri cu privire la încălcarea prevederilor legale și a normelor igienico-sanitare la adăpostul Danyflor, astfel că, începând cu data de 13 februarie 2013, am demarat un program pilot de monitorizare, pe o durată de 16 săptămâni.

Vizitele în adăpostul public și analiza datelor oficiale primite de la Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara și de la Direcţia Sanitar Veterinară Timiş ne-au condus către o serie de concluzii șocante:

  • rata de mortalitate a câinilor închişi în adăpostul Danyflor este de aproape 70%, animalele fiind eutanasiate sau lăsate să moară pe căi naturale. Urmărind data de intrare şi de ieşire a câinilor în evidenţele adăpostului public pentru anul 2012, am constat că majoritatea covârşitoare a mortalităţilor şi a eutanasierilor s-au întâmplat chiar în ziua intrării în adăpost, situaţie agravată de confirmarea oficială că animalele aduse în adăpost nu au beneficiat de niciun fel de îngrijire medicală, tratament sau investigaţii medicale. Multe dintre animale sănătoase pe stradă sunt rănite foarte grav chiar în timpul capturării (conform mărturiilor cetăţenilor care au asistat la ridicarea animalelor de pe domeniul public) sau se îmbolnavesc, de cele mai multe ori fatal, în boxele insalubre ale adăpostului.
  • în anul 2012, la fiecare 100 de câini cazaţi în adăpostul public, doar 30 de câini au supravieţuit pentru a îndura condiţiile austere în care au fost privaţi de apă, hrană şi interacţiune umană. O medie de 17 câini au murit săptamânal în adăpostul public administrat de Danyflor, adică mai mult de 2 câini pe zi. În medie, Danyflor a capturat 150 de câini lunar, adică circa 5 câini pe zi. Din aceştia, aproape jumătate au luat locul celor morţi în dimineaţa acelei zile. Câinii supravieţuitori în adăpostul public au avut o medie de viaţă mai mică de 4 luni de zile.
  • Deşi aspectul cânilor din adăpost indică semne clare de emaciere şi boală, reprezentanţii firmei Danyflor au susţinut public şi au facturat către Primăria Timişoara sume uriaşe pentru hrana animalelor.

Pentru a afla mai multe informații despre sumele facturate de Danyflor pentru activitatea serviciului de ecarisaj, despre sterilizarile efectuate în adăpost sau condițiile de viață ale animalelor încarcerate, citește sau descarcă aici întreg raportul de monitorizare publicat de Pet Hope în data de 17 iunie 2013.

_________________________________________________________

Vizită la Danyflor
miercuri, 13 februarie 2013, ora 13:00

În scrisoarea prezentată în cadrul articolului "Scandalul câinilor batjocoriți de firma de ecarisaj din Timișoara continuă!", domnul primar Nicolae Robu asigură ONG-urile și iubitorii de animale că adăpostul serviciului de ecarisaj din Timișoara corespunde normelor legale în vigoare și că animalele din adăpost sunt tratate corespunzător. Având în vedere că această opinie a domnului primar este de natură să ne ofere tuturor protectorilor de animale liniște și siguranță, desigur, în măsura în care ea corespunde realității, invităm reprezentanții ONG-urilor de protecție a animalelor și voluntarii implicați în salvarea câinilor fără stăpân la o vizită de lucru la adăpostul Danyflor, miercuri, 13 februarie, ora 13:00 (în timpul programului de vizită). Persoanele interesate sunt rugate să confirme prezența fie telefonic, fie pe email sau pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Follow up vizită de lucru

Vizita de lucru de la adăpostul serviciului de ecarisaj Danyflor din 13 februarie 2013 este prima dintr-un program de monitorizare pe care Pet Hope Timișoara îl va derula în perioada următoare. Concluziile Pet Hope, alături de constatările de pe parcursul următoarelor vizite de monitorizare vor fi făcute publice la finalul programului de monitorizare. În acest timp, colectam și integrăm în raport feedbackul și concluziile persoanelor care au participat la vizita din 13 februarie, alături de datele obținute prin monitorizare.

Invităm toți participanţii la vizita de lucru desfăşurată la adăpostul public al Danyflor să completeze online următorul chestionar (a fost distribuit și în variantă tipărită la începutul vizitei):

CHESTIONAR EVALUARE DANYFLOR - optiunea de completare va fi dezactivată după data de 19 februarie 2013.

Persoanele care întâmpină dificultăţi sunt rugate să ne contacteze telefonic sau prin email pentru a prelua chestionarele completate. Mulţumim pentru implicare şi participare tuturor celor prezenţi la vizită şi vă asigurăm de confidenţialitatea datelor de contact. Conținutul chestionarelor primite poate fi publicat pe site-ul nostru și poate fi reprodus în comunicate de presă sau alte rapoarte oficiale. Data limită de completare este 18 februarie 2013.

________________________________________________

Raport privind Programul de sterilizare desfasurat in decembrie 2012
7 ianuarie 2013

  • Numarul de animale sterilizate: 64 de caini fara stapan din orasul Timisoara
  • Metoda folosita: capturare-sterilizare-returnare in teritoriu
  • Locatia sterilizarilor: clinica Facultatii de Medicina Veterinara Timisoara
  • Perioada de returnari in teritoriu: Decembrie 2012
  • Initiator: Primaria Timisoara si Asociatia Pet Hope
  • Parteneri: Primaria Timisoara prin serviciul de ecarisaj Danyflor, Facultatea de Medicina Veterinara Timisoara, Asociatia Pet Hope Timisoara


Scurt istoric al actiunilor de sterilizare

In perioada 2010 – 2012, Asociatia Pet Hope Timisoara a promovat in cadrul intalnirilor cu autoritatile locale solutia reducerii numarului de caini fara stapan prin sterilizare si returnare in teritoriu. In iulie 2012, Pet Hope a inaintat catre Primaria Timisoara o noua strategie de gestionare eficienta a cainilor fara stapan de pe raza municipiului, document elaborat impreuna cu Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor si la care au contribuit reprezentanti ai Facultatii de Medicina Veterninara din Timisoara, ai Asociatiei Studentilor din Medicina Veterinara Timisoara si ai grupului de voluntari ACT Timisoara. Evidentiind proiectul deja propus Primariei, in cadrul mai multor intalniri cu reprezentantii directiei de mediu din cadrul Primariei si partile interesate (Asociatia Ecovet, reprezentantii serviciului de ecarisaj Timisoara, Asociatia Casa Cainelui), Pet Hope a insistat asupra metodei sterilizarii in masa si returnarii in teritoriu ca unica solutie pentru reducerea eficienta si legala a numarului de caini fara stapan. Pe parcursul intalnirilor de lucru Pet Hope a respins ideea incarcerarii cainilor fara stapan intr-un adapost de mari dimensiuni datorita dificultatii pastrarii conditiilor igenico-sanitare si datorita costurilor exorbitante care ar trebui suportate din bugetul public. In egala masura, Pet Hope a respins si continua sa condamne varianta eutanasierii cainilor fara stapan deoarece este ilegala si contrara principiilor promovate de asociatia noastra.

Reprezentantii primariei au agreat solutia sterilizarii si returnarii in teritoriu, pentru exemplarele care nu sunt agresive si pentru returnarea in alte zone decat cele centrale. In vederea oficializarii noii metode de gestionare a populatiei canine din Timisoara, Pet Hope a propus primariei un proiect de HCL care inca se afla in lucru, la departamentele responsabile din cadrul primariei, urmand a fi inaintat Consiliului Local Timisoara atunci cand va atinge forma finala (termen orientativ: martie 2013).

In urma sedintelor de lucru cu partile interesate si a presiunii publice privind continuarea inmultirii cainilor fara stapan, la inceputul lunii decembrie 2012, Primariei Timisoara a decis demararea unei actiuni de sterilizare a cainilor fara stapan de pe raza municipiului.


Contributia Partenerilor

Facultatea de Medicina Veterinara Timisoara:

  • a pus la dispozitie cu titlu gratuit personalul medical veterinar necesar efectuarii operatiilor de sterilizare, profesorii specialisti supervizand voluntar operatiile de sterilizare si tratamentul post-operator al exemplarelor sterilizate;
  • a pus la dispozitie cu titlu gratuit salile de operatie necesare;
  • a pus la dispozitie cu titlu gratuit spatiul de cazare postoperatoriu;
  • a efectuat demersurile necesare in vederea obtinerii tuturor materialelor de uz veterinar pentru operatiile de sterilizare;
  • a permis si a incurajat implicarea studentilor in aceasta actiune;

Asociatia Pet Hope Timisoara:

  • a coordonat actiunile gratuite de sterilizare derulate de catre personalul medical veterinar si studentii din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara prin liderul de grup Christoforos Posporis (coordonarea serviciilor medicale);
  • a asigurat hrana necesara si ingrijirea post-operatorie a animalelor sterilizate;
  • a monitorizat returnarile in teritoriu realizate de serviciul de ecarisaj;
  • a evaluat implementarea activitatilor de sterilizare in vederea imbunatatirii viitorului program de sterilizare in masa a cainilor fara stapan;
  • a asigurat transparenta programului de sterilizare in relatia cu publicul interesat;

Contributia Primariei Timisoara prin serviciul de ecarisaj Danyflor

  • capturarea animalelor;
  • transportul animalelor la Facultatea de Medicina Veterinara;
  • plata materialelor necesare operatiei (manopera a fost gratuita);
  • microciparea animalelor;
  • returnarea in teritoriu;


Probleme identificate de Pet Hope in implementarea actiunilor de sterilizare

Cainii capturati trebuie transportati in mod direct la Facultatea de Medicina Veterinara si cazati in vederea sterilizarii; Pet Hope se opune, din motive medicale obiective, cazarii prealabile a cainilor capturati in adapostul serviciului de ecarisaj;

  • Recomandarea 1 Pet Hope: imbunatatirea comunicarii cu protectorii din zona si celalalte asociatii de protectie a animalelor, in vederea prinderii cainilor si transportarii lor catre Medicina Veterinara chiar in ziua capturarii.
  • Recomandarea 2 Pet Hope: realizarea unui programator si a unor liste de asteptare pentru sterilizari pentru o mai buna organizare a transporturilor catre clinica.
  • Recomandarea 3 Pet Hope: microciparea animalelor sterilizate poate fi realizata la externare, inaintea preluarii in transportul pentru returnare in teritoriu

Cainii sterilizati trebuie returnati cat mai aproape de locul de prindere, respectiv de teritoriul de actiune, unde sunt cunoscute resursele de hrana si exista protectori disponibili pentru acordarea ingrijirilor necesare

  • Recomandarea 4 Pet Hope: notarea cu precizie in fisa cainelui a locului in care a fost capturat (strada si numarul).
  • Recomandarea 5 Pet Hope: organizarea unui grup de sprijin format din voluntari care sa ajute reprezentantii serviciului de ecarisaj sa returneze cainii cat mai aproape de locul preluarii.

Prelungirea perioadei de cazare postoperatorie daca exista conditii meteo extreme care nu permit returnarea cainelui in teritoriu (temperaturi mai mici de -5 grade, zapada etc.)


Cum poate fi implicata societatea civila

  • anuntarea unui caine fara stapan care trebuie sterilizat (cu prioritate femele);
  • transportul cainelui fara stapan pana la clinica si preluarea lui dupa sterilizare;
  • organizarea unor grupuri de monitorizare a returnarii efectuate de serviciul de ecarisaj;
  • organizarea unor grupuri de monitorizare a cainilor returnati in teritoriu (daca prezinta semne de slabiciune, boala, etc);
  • confirmarea prezentei unui caine sterilizat in teritoriu lui initial;
  • donatii constand in hrana pentru perioada de cazare postoperatorie;
  • hranirea cainilor sterilizati dupa returnarea in teritoriu;
 

Redirecţionează 3,5%

Citește aici cât de simplu este să redirecționezi 3,5% către Pet Hope
.

Dacă ai colegi de serviciu, prieteni sau membri ai familiei care nu și-au pus problema direcționării procentului de 3,5%, le poți sugera completarea formularului 230 pentru Pet Hope Timișoara. Nu este nevoie să depună formularul la Administrația Financiară, ne putem ocupa noi de acest aspect.

Donează 3,5% din impozitul pe venit

__________________________________________

Mi-am piedut câinele, ce fac?

Mini-ghid cu recomandări care vor reduce şansele de a vă pierde câinele şi vă vor ajuta să-l găsiţi atunci când l-aţi pierdut.

Click aici pentru detalii

__________________________________________

Raportează către Poliția Animalelor

Trimite o petiție: Click aici

__________________________________________

Raportează un abuz

Citeşte recomadările noastre aici

__________________________________________

Înainte şi după salvare
Click aici pentru a vedea imagini înainte şi după salvarea animaluţelor.

Cazuri de succes - Înainte şi după

__________________________________________

Asociația Pet Hope funcționează exclusiv din donații și sponsorizări, donația ta, oricât de mică, ar contribui la salvarea unui câine fără stăpân.

Asociația Pet Hope nu a primit și nu primește fonduri de la vreo primărie, de la stat sau din fonduri europene.

Dacă nu dorești să contribui cu bani, animăluțele deja salvate s-ar bucura de hrană, vaccinuri, deparazitări sau medicamente.

Dacă poți să ne ajuți, te rugăm să ne contactezi la adresa pet.hope.association@gmail.com sau la numărul de telefon 0723.004.769.

__________________________________________

În atenția proprietarilor
cu animale de rasă:

Împerechere animalelor de rase diferite nu duce la obținerea unor pui deosebiți care să păstreze exclusiv calitățile părinților. Pe lângă eventualele accidente genetice, puii astfel rezultați sunt metiși, fără valoare comercială sau expozițională, iar din perspectiva adopției, faptul că au avut părinți de rasă, nu este de folos în căutarea unui viitor stăpân. Pe lista de adopții, un pui din părinți de rasă are aceleași șanse și același statut ca un metis abandonat pe stradă. Dacă animalul dumneavoastră are pedigree sau din motive de sănătate nu este vizat de obligativitatea sterilizării, asigurați-vă că nu se montează întâmplător. Dacă sunteți proprietarul a doi câini nesterilizați, mascul și femelă, separați corespunzator animalele în perioada de călduri a femelei. O sarcină nedorită a femelei, pe lângă efortul de a găsi familii de adopție pentru pui, vă face părtaș la înmulțirea numărului de câini metiși aflați în cautarea unei case.